Η Κύπρος δέχτηκε «βιασμό» της ΑΟΖ της από την Τουρκία, καθώς το Πολεμικό της Ναυτικό δεν είναι ακόμα τόσο ισχυρό.... (Κι εμείς κοιτούαμε......
Η Κύπρος δέχτηκε «βιασμό» της ΑΟΖ της από την Τουρκία, καθώς το Πολεμικό της Ναυτικό δεν είναι ακόμα τόσο ισχυρό.... (Κι εμείς κοιτούαμε...)
Η μόνη εντολή που πρέπει να δοθεί είναι «Βυθίσατε το γεωτρύπανο», αν δανειστούμε το παλιό «Βυθίσατε το Χόρα».
Οι Τούρκοι είναι θρασύδειλοι! Ναι μεν είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν στο Αιγαίο, αλλά μόνο γιατί έχουν την εικόνα μιας Ελλάδας που ανέχεται! Στον Έβρο πήραν μικρή δόση αιφνιδιασμού, αλλά στο Αιγαίο τα πράγματα θα είναι πιο σοβαρά.
Το Ναυτικό μας έχει ικανό εξοπλισμό. Ένας από τους πιο επίφοβους αντιπλοϊκούς πυραύλους παγκοσμίως και σε χρήση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία, ο αντιπλοϊκός πύραυλος Exocet είναι ένα από τα όπλα που θα κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πύραυλος έχει μήκος 6 μέτρα, διάμετρο 35 εκ. και ζυγίζει 780 κιλά με πολεμική κεφαλή 165 κιλών. Ο κινητήρας turbojet, ωθεί τον πύραυλο με ταχύτητα σχεδόν 1 Mach(0.93 Mach) και η μέγιστη εμβέλεια του πυραύλου είναι τα 72 χλμ με την τελευταία έκδοση τον ΜΜ/40 Block 3 να έχει εμβέλεια 180 χλμ. Η καθοδήγηση του πυραύλου γίνεται μέσω αδρανειακής μονάδας, ενεργού ραντάρ και καθοδήγησης μέσω GPS με sea skimming 3-5 μέτρα.
Εκτός των πλοίων και των αεροσκαφών, υπάρχουν συστοιχίες Exocet διάσπαρτες στα νησιά του Αιγαίου ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έκλεισε πρόσφατα μία πολύ σημαντική συμφωνία για την προμήθεια επάκτιων συστοιχιών Exocet MM40 για την προστασία της Μεγαλόνησου από τις Τουρκικές προθέσεις, καθώς τα πράγματα σοβαρεύουν.
Το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά στον πόλεμο των Φώκλαντς όπου ένα επιτυχές πλήγμα επέφερε τη βύθιση του HMS Sheffield, τη βύθιση ενός μεταγωγικού και ένα ακόμα πλήγμα κατά του αντιτορπιλικού Glamorgan. Λόγο των επιδόσεων του πυραύλου σε εκείνο τον πόλεμο, το σύστημα γνώρισε τεράστια εξαγωγική επιτυχία.
Σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης με την Τουρκία, το Αιγαίο αναμένεται να αποτελέσει πεδίο δόξης λαμπρό για τον πύραυλο λόγο αφού το σύστημα θα μπορεί να χτυπήσει ότι κινείται από διάφορες πλατφόρμες εκτόξευσης.