Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γιατί εξασθενεί το καλοκαίρι ο κορονοϊός – Αύξηση των κρουσμάτων αλλά μείωση της θνησιμότητας - Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που όμως δεν συνοδ...


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που όμως δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και της θνησιμότητας

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το «φαινόμενο» αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσοχή από την πλευρά των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και στην τήρηση των μέτρων, που ακόμη και «χαλαρή» να είναι σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων προσθέτει ένα «λιθαράκι» προστασίας.




Τα παραπάνω δίνουν μια νότα αισιοδοξίας εν όψει και του τουριστικού ανοίγματος από την 1η Ιουλίου. Δεν είναι κρυφό στους κύκλους των ειδικών ότι η είσοδος επισκεπτών από πολλές χώρες ενέχει ένα ρίσκο. Ωστόσο, με την τήρηση των προφυλάξεων και των μέτρων υγιεινής οι ειδικοί θεωρούν ότι όλοι μπορούν να χαρούν το ελληνικό καλοκαίρι.

«Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη (σ.σ.: μετά την άρση των lockdowns). Το ότι είναι μικρή εξηγείται, έως έναν βαθμό, από τη μεταβολή της συμπεριφοράς των πολιτών. Η πλειονότητα των πολιτών, στις περισσότερες χώρες, τηρεί κάποια από τα μέτρα. Ενα μεγάλο μέρος των κοινωνικών συναναστροφών γίνεται πλέον σε ανοιχτούς χώρους, που δεν ευνοούν τη διασπορά της νόσου, ενώ δεν επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις που μπορούν να καταστούν εστίες για γρήγορη μετάδοση της νόσου. Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιοτική ανάλυση των νέων κρουσμάτων. Η μέση ηλικία των ασθενών και η μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ είναι πλέον χαμηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στατιστικές τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αυτό δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να παίρνουν τα μέτρα τους και προστατεύονται περισσότερο», έγραψε σε πρόσφατο σχόλιό του στον λογαριασμό του στο facebook ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό στους Διεθνείς Οργανισμούς και καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως φαίνεται ακόμη και στην Ελλάδα ότι οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με τις αρχές της πανδημίας – κάτι που προς το παρόν μένει στη… σφαίρα της υπόθεσης. «Υπάρχουν καλύτερη γνώση και μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπισή τους», εξηγεί. Προσθέτει, δε, ότι οι ηλικίες των ασθενών που νοσηλεύονται μειώνονται. Συνεπώς, είναι πιο «εύκολοι» ασθενείς με πιο σπάνια την πιθανότητα να έχουν πολύ βαριά νόσηση ή και μοιραία έκβαση. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι προσέχουν ιδιαίτερα και τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.

Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας (αποστάσεις, χρήση μάσκας), όμως, φαίνεται ότι επιδρά θετικά και στον υπόλοιπο πληθυσμό, ακόμη και εάν η συμμόρφωση σε αυτά είναι μικρότερης έκτασης. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος, ακόμη και εάν κολλήσει κάποιος από απροσεξία, θα λάβει μικρότερο ιικό φορτίο του ιού, με αποτέλεσμα να νοσήσει πολύ πιο ελαφριά, συγκριτικά με το ποσοστό ιικού φορτίου που θα λάμβανε χωρίς καμία προφύλαξη.