Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ... Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Οι χάρτες που παρουσίασε - Στο στόχαστρο το Καστελλόριζο - ΦΩΤΟ

Σε νέο παραλήρημα προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάζοντας ξανά στο στόχαστρο την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στ...



Σε νέο παραλήρημα προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάζοντας ξανά στο στόχαστρο την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στο CNN Turk ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου άνοιξε όλη τη βεντάλια με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας του. Από το Αιγαίο, τη Λιβύη και την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τους S-400, τη Συρία και το Ιράκ.

Για το Αιγαίο, όπως είπε "η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα". Όπως τόνισε ο Τσαβούσογλου "ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα.




Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο. Το Καστελλόριζο είναι ορατό 2 χιλιόμετρα από εμάς. Από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. μακριά".

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δείχνει και πάλι τους γνωστούς χάρτες με τη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο, κι εξηγεί ότι τα ελληνικά νησιά πήραν αυτό που τους αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, δηλ. μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα.

Όπως ανέφερε "αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός".

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε στη συνέχεια τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία στο Ιόνιο για να επαναλάβει ότι ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, μια θέση που επικροτεί ουσιαστικά τη θέση της Άγκυρας, όπως είπε.