Ένας ισχυρότατος αμυντικός άξονας κατά των τουρκικών σχεδίων έχει δημιουργηθεί σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ε...
Ένας ισχυρότατος αμυντικός άξονας κατά των τουρκικών σχεδίων έχει δημιουργηθεί σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ενόψει των ταχύτατων ενεργειακών εξελίξεων και της κατασκευής του αγωγού East Med.
Οι ανάγκες για την επιτήρηση από την χώρα μας και στην Αν. Μεσόγειο διαρκώς πληθαίνουν, καθώς όλοι οι σύμμαχοι έχουν αναγνωρίσει την σταθερότητα της Ελλάδας στο ευρύ και μεγάλο τόξο από τα Βαλκάνια έως την Αν. Μεσόγειο.
Οι πρώτες συζητήσεις για το Ισραηλινό ραντάρ είχαν ξεκινήσει περίπου πριν από δυο χρόνια, με τους Ισραηλινούς να δίνουν το πράσινο φως να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα διαχείρισης ενός τέτοιου συστήματος. Οι έρευνες των επιτελείων είχαν ξεκινήσει ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του και το κατά πόσο εξυπηρετεί η τοποθέτησή του στην Κρήτη.
Για πρώτη φορά το Ισραήλ τοποθετεί με τα ραντάρ αυτά ηλεκτρονικά μάτια (εκτός Ισραήλ), με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο μιας περιοχής που καλύπτει από τα στενά των Δαρδανελλίων ώς την Ανατολική Μεσόγειο, στη λογική του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Πλέον, με την αμυντική αυτή συνεργασία οι ΕΔ αποκτούν δυνατότητα συλλογής κρίσιμων πληροφοριών σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών ακόμη και πρώτου πλήγματος...
Τα ραντάρ που εγκαθιστά το Ισραήλ στην ανατολική Κρήτη - που η εμβέλειά τους φτάνει ώς τα 600 χιλιόμετρα - με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, και οι διευκολύνσεις που έχει από το ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος (μπορεί να έχει εικόνα ως το Ιράν όταν δεν πετούν τα κατασκοπευτικά U-2), δίνουν σε Αθήνα και Τελ Αβίβ τη δυνατότητα να ελέγχουν ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αφενός έχει αποτρεπτική ικανότητα έναντι της Τουρκίας και αφετέρου έναντι του Ιράν και κάθε άλλης απειλής στην περιοχή. Και το σημαντικότερο; Πρόσβαση στα ραντάρ αυτά θα έχουν και ελλαδίτες και κύπριοι χειριστές (real picture on real time).