Μια γυναίκα από την Ουγκάντα, θεωρείται θαύμα της φύσης, καθώς έχει φέρει στον κόσμο, όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 44 παιδιά! Ο λόγος για ...
Μια γυναίκα από την Ουγκάντα, θεωρείται θαύμα της φύσης, καθώς έχει φέρει στον κόσμο, όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 44 παιδιά!
Ο λόγος για τη Μαριάμ Ναμπατάνζι, η οποία γέννησε τα πρώτα της παιδιά που ήταν δίδυμα, όταν ήταν μόλις 13 ετών και αφού ο σύζυγός της την έχει παρατήσει, μεγαλώνει μόνη της, τον τεράστιο «λόχο» της.
Η 41χρονη πλέον γυναίκα, έχει πει ότι πάσχει από μια σπάνια γενετική κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι συνέχισε να έχει πολλές γεννήσεις - παρά το γεγονός ότι ζήτησε βοήθεια από τους γιατρούς όταν ήταν μόλις 23 ετών.
Η Μαριάμ έχει τρία τετράδυμα, τέσσερα τρίδυμα και έξι δίδυμα και με έναν απίστευτο τρόπο, καταφέρνει να τα φροντίζει και να τα ταΐζει όλα μόνη της.
Η γόνιμη μαμά ήταν μόλις 12 ετών όταν παντρεύτηκε τον άντρα της, ο οποίος ήταν 40, την περνούσε δηλαδή 28 χρόνια. Μόλις ένα χρόνο αργότερα γέννησε τα πρώτα της παιδιά, τα δίδυμα.
Τώρα, αυτή και όλα τα παιδιά της δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να ζήσουν σε τρομερά περιορισμένες συνθήκες σε μόλις τέσσερα μικροσκοπικά σπίτια από τσιμέντο και τούβλα, περιτριγυρισμένοι από φυτείες καφέ.
Ένας γιατρός προειδοποίησε τη μητέρα ότι ο έλεγχος των γεννήσεων, όπως παίρνοντας αντισυλληπτικό χάπι, θα μπορούσε να της προκαλέσει προβλήματά, επειδή είχε ασυνήθιστα μεγάλες ωοθήκες. Έτσι, μετά τα δίδυμα, τα μωρά συνέχισαν να έρχονται.
Οι οικογένειες της Ουγκάντα είναι συχνά μεγάλες, με γυναίκες που έχουν 5,6 παιδιά κατά μέσο όρο. Αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Αφρική, αλλά ακόμη και με αυτά τα πρότυπα, η οικογένεια της Mariam είναι τεράστια.
Σε ηλικία μόλις 23 ετών, η Μαριάμ είχε 25 παιδιά και ζήτησε απεγνωσμένα τη βοήθεια του γιατρού της. Αλλά για άλλη μια φορά η ιατρική συμβουλή ήταν ότι έπρεπε να συνεχίσει να μείνει έγκυος επειδή ο αριθμός των ωοθηκών της ήταν πολύ υψηλός.
Η τελευταία εγκυμοσύνη της Μαριάμ πριν από τρία χρόνια κατέληξε σε τραγωδία όταν γέννησε τα έκτα δίδυμά της. Ένα από τα μωρά πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού και στη συνέχεια ο σύζυγός της, ο οποίος συχνά έφευγε για εβδομάδες, την άφησε για πάντα.
Το όνομά του είναι πλέον καταραμένο στην οικογένειά της. Η Μαριάμ είπε: «Έχω μεγαλώσει με δάκρυα, ο άντρας μου με πέρασε από πολλά βάσανα. Όλος ο χρόνος μου πέρασε για τη φροντίδα των παιδιών μου και την προσπάθεια να κερδίσω χρήματα».
Αλλά και μετά από αυτήν τη γέννηση η μητέρα πήρε επιτέλους την ιατρική βοήθεια που χρειαζόταν για να σταματήσει να έχει περισσότερα μωρά. Ο Δρ Charles Kiggundu, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Mulago στην Καμπάλα της Ουγκάντα, δήλωσε: «Η περίπτωσή της είναι γενετική προδιάθεση για υπερ-ωορρηξία, η οποία απελευθερώνει πολλαπλά ωάρια σε έναν κύκλο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα απόκτησης πολλών παιδιών. Είναι γενετικό».
Τίποτα δεν θα εμποδίσει την αφοσιωμένη μητέρα να κάνει ό, τι μπορεί για να προσφέρει ό,τι καλύτερο στα παιδιά της. Εργάζεται ως κομμώτρια, διακοσμήτρια εκδηλώσεων και συλλέγει και πωλεί παλιοσίδερα. Η Μαριάμ παρασκευάζει το δικό της τοπικό τζιν για να το πουλήσει και φτιάχνει βότανα.
Και είναι αποφασισμένη ότι τα παιδιά της θα έχουν το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή τους, με τα περισσότερα χρήματά της να πηγαίνουν σε τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη, ρούχα και σχολικά έξοδα.
Στους τοίχους του μικροσκοπικού της σπιτιού, η περήφανη μητέρα, έχει κρεμάσει φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα παιδιά της που αποφοιτούν από το σχολείο. Παρά τις προσπάθειες της Μαριάμ, ένα από τα παιδιά της, η Ivan Kibuka, έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο για να τη βοηθήσει στο μεγάλωμα των παιδιών και τη φροντίδα της οικογένειας.
Η 23χρονη είπε: «Η μαμά είναι συντριμμένη, η δουλειά της την συνθλίβει, βοηθάμε όπου μπορούμε, όπως στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο, αλλά εξακολουθεί να φέρει όλο το βάρος για την οικογένεια».
Δώδεκα από τα παιδιά της, κοιμούνται σε μεταλλικές κουκέτες με λεπτά στρώματα, σε ένα μικρό δωμάτιο με τοίχους γεμάτους βρωμιά. Άλλα, πρέπει να μοιράζονται στρώματα στο πάτωμα, ενώ μερικά από τα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στριμωγμένα στη βρωμιά επειδή απλά δεν υπάρχει χώρος.
Όλοι τους βοηθούν με τις δουλειές του σπιτιού, όπως μαγείρεμα και καθάρισμα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουν τα μικρότερά τους αδέλφια.
Κάθε μέρα, η Μαριάμ χρησιμοποιεί 25 κιλά αραβοσίτου για να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά της έχουν αρκετό φαγητό. Τα ψάρια και το κρέας είναι σπάνιες λιχουδιές για την οικογένεια.