Εξαπατούσαν συνταξιούχους με πρόσχημα τα αναδρομικά. Ο αρχηγός της σπείρας εμφανιζόταν ως ανιψιός δημάρχου, γιος ιερέα ή διευθυντής τράπεζ...
Εξαπατούσαν συνταξιούχους με πρόσχημα τα αναδρομικά. Ο αρχηγός της σπείρας εμφανιζόταν ως ανιψιός δημάρχου, γιος ιερέα ή διευθυντής τράπεζας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων, τα οποία δήθεν δικαιούνταν ως αναδρομικά λόγω κρατήσεων παρελθόντων ετών, συνήθως σε συντάξεις ή από ασφαλιστικούς φορείς, τους έπειθε να καταθέσουν σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών αντίτιμο όσο με τον ΦΠΑ του χρηματικού ποσού που δικαιούνται.
Για να γίνει πειστικός τους ανέφερε ότι είχε εκδοθεί τραπεζική επιταγή στο όνομα τους, πλην όμως έχει λήξει μια μέρα πριν ή την ίδια μέρα και ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Με αυτόν τον τρόπο τους έδινε ελάχιστο χρόνο να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς του και υπό την πίεση χρόνου υπέκυπταν στις απαιτήσεις του.
Το προφίλ του αρχηγού και η δομή της οργάνωσης
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο 43χρόνος αρχηγός ήταν έγκλειστος στις φυλακές για παρόμοια αδικήματα με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου να συλλαμβάνουν δύο βασικά στελέχη της συμμορίας, ηλικίας 25 ετών και 20 χρονών, 14 ακόμη μέλη, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμη 37 συνεργών τους. Εξιχνιάστηκαν συνολικά 70 απάτες και απόπειρες απάτης, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που αποκόμισαν ξεπερνά τις 380.000 ευρώ. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις εξελίχθηκαν σε Κρήτη, Αττική, Αχαία, Ηλεία και Κυκλάδες.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς,τα βασικά στελέχη της συμμορίας των απατεώνων είχαν αναλάβει τη στρατολόγηση και ένταξη και άλλων μελών για την είσπραξη –ανάληψη των χρημάτων από τα θύματα και τη διανομή των κερδών. Τα περιφερειακά μέλη προσέφεραν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να προβαίνουν σε άμεση ανάληψη των χρημάτων που κατέθεταν τα θύματα. Η δράση της οργάνωσης αναπτύχθηκε γεωγραφικά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 70 περιπτώσεις απατών (41 τετελεσμένες και 29 σε απόπειρα) κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά 380.600 ευρώ, ενώ συνολικά αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν περισσότερες από 604.260 ευρώ. Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνες που έγιναν στις κατοικίες τους βρέθηκαν και κατατέθηκαν κινητά, τηλέφωνα, τηλεφωνικές συνδέσεις και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων που χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας τους.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για συγκρότηση –συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απάτης (κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ΄επάγγελμα ) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.