«Η Ελλάδα όχι μόνο επέδειξε αξιοπρόσεκτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα στην έκδοση της τουρκικής NAVTEX και την προσπάθε...
«Η Ελλάδα όχι μόνο επέδειξε αξιοπρόσεκτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα στην έκδοση της τουρκικής NAVTEX και την προσπάθεια της Άγκυρας να μας αιφνιδιάσει αλλά ακόμη κατάφερε με την βοήθεια της Τουρκίας να υψώσει ένα διπλωματικό τείχος», εκτιμά ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΔΙΣ, Κωνσταντίνος Φίλης.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «για εμάς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ευνοϊκό δίπολο».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα το σύνολο της τουρκικής πολιτικής να λειτουργήσει αργά ή γρήγορα περισσότερο βλαπτικά για τον Τούρκο Πρόεδρο.
«Με όλη αυτή την πολιτική, η οποία έχει υπερβεί τα εσκαμμένα εδώ και καιρό, κάποια στιγμή θα προκύψει ένας λογαριασμός.
»Και αυτός ο λογαριασμός δεν θα είναι καλός για τον πρόεδρο Ερντογάν, θα είναι δυσάρεστος», είπε συγκεκριμένα τονίζοντας πως μπορεί να μην υπάρχει μια ευρωπαϊκή αντίδραση που να είναι όσο αποφασιστική και άμεση θα θέλαμε, αλλά αν μη τι άλλο είναι γεγονός πως αυτά που γίνονται από πλευράς Τουρκίας αθροίζονται».
Συνοψίζοντας πως η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια δικαίου, ο Διευθυντής του ΙΔΙΣ υπογράμμισε πως είναι μια χώρα που φέρει τον τίτλο του παραβάτη.
«Είτε μιλάμε για δίκαιο της θάλασσας είτε μιλάμε για δίκαιο συνθηκών είτε για εθιμικά δίκαια είτε για τον πολιτισμό, με αυτό που έγινε με την Αγία Σοφία» εξήγησε.
Μάλιστα, σχολιάζοντας την τριμερή του Βερολίνου και για το ότι αμφισβητείται πως τα μηνύματα που προέκυψαν από αυτή έγιναν αντιληπτά από τη γείτονα, ο κ. Φίλης επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ορθώς μετείχε σε αυτή, διότι διαφορετικά η Τουρκία «θα χρέωνε σε εμάς την έκδοση της NAVTEX».
«Αφού δεν συνομιλούμε, εμείς κινούμαστε μονομερώς» θα έλεγε η Άγκυρα, κατά τον Διευθυντή του ΙΔΙΣ.
«Η Ελλάδα πήγε στην τριμερή και τήρησε τα συμφωνηθέντα, μη δημοσιοποιώντας το γεγονός εφόσον επρόκειτο για μια μυστική συνάντηση.
»Στον αντίποδα, ο Μ. Τσαβούσογλου ανακοινώνοντας το γεγονός απώλεσε την εμπιστοσύνη των Γερμανών και έκανε κακό στη χώρα του.
»Η Γερμανία είδε από τη μια πλευρά την Ελλάδα να τηρεί την μυστικότητα της συνάντησης και από την άλλη την Τουρκία να τη “βγάζει στη φόρα”.
»Παράλληλα, στην τριμερή συμφωνήθηκε ένας “οδικός άξονας” αποκλιμάκωσης.
»Όταν μια εβδομάδα μετά από αυτή τη συμφωνία, έχοντας ήδη εκθέσει την μυστικότητα της συνάντησης, εκδίδεις μια NAVTEX η οποία μάλιστα ξεκινούσε σε 24 ώρες, αν μη τι άλλο είσαι εκτεθειμένος», είπε.