Τώρα το καλοκαίρι είμαστε εκτεθειμένοι στα τσιμπήματα των διαφόρων εντόμων και κυρίως των κουνουπιών. Ενώ κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν να...
Τώρα το καλοκαίρι είμαστε εκτεθειμένοι στα τσιμπήματα των διαφόρων εντόμων και κυρίως των κουνουπιών.
Ενώ κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν ανοσία στο τσίμπημα του κουνουπιού, άλλοι εκδηλώνουν ήπιες ή και σοβαρότερες αντιδράσεις, από ελαφρύ κοκκίνισμα και φαγούρα μέχρι και αναφυλαξία.
Γιατί μας τσιμπάνε τα κουνούπια
Όπως εξηγεί ο Τζόσεφ Κόνλον από την Αμερικανική Ένωση για τον Έλεγχο των Κουνουπιών (AMCA), μόνο τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με ανθρώπινο αίμα κι αυτό γιατί το χρειάζονται για να αναπτυχθούν τα αβγά τους.
Όταν μας τσιμπά το κουνούπι, αφήνει στο αίμα μας το σάλιο του, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες με αντιθρομβωτικές ιδιότητες, δηλαδή πρωτεΐνες που αποτρέπουν την πήξη του αίματος ώστε το κουνούπι να μπορεί να… φάει ανενόχλητο. Αυτές οι πρωτεΐνες -και όχι το ίδιο το τσίμπημα του κουνουπιού- είναι που προκαλούν τα χαρακτηριστικά δερματικά συμπτώματα στον άνθρωπο.
Σε ορισμένες, κάπως σπάνιες, περιπτώσεις, οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο του κουνουπιού δεν προκαλούν καμία απολύτως αλλεργική αντίδραση, αναφέρει ο δρ Άντριου Μέρφι από την Αμερικανική Ακαδημία για τις Αλλεργίες, το Άσθμα και την Ανοσολογία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή το άτομο έχει εκ γενετής ανοσία στις πρωτεΐνες του κουνουπιού, είτε γιατί ανέπτυξε ανοσία κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Επειδή, όμως, οι περισσότεροι από εμάς (δυστυχώς) δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, πάμε να δούμε ποιες είναι οι πιθανές αντιδράσεις στο τσίμπημα του κουνουπιού και τι σημαίνει καθεμία από αυτές.
1. Μικρό κόκκινο εξάνθημα
Συμπτώματα: Είναι στρογγυλό, συνήθως με μια εμφανή κουκκίδα στο κέντρο του. Αρχικά το εξάνθημα έχει λευκό χρώμα και γίνεται κόκκινο και σκληρό μετά από 1-2 μέρες
Τι σημαίνει: Είναι η συνηθέστερη αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού. Πρόκειται για μια ήπια και ακίνδυνη αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο σάλιο του κουνουπιού.
Συμπτώματα: Πολλαπλά εξανθήματα με έντονο κόκκινο χρώμα και λεία επιφάνεια που προεξέχουν εμφανώς στην επιδερμίδα.
Τι σημαίνουν: Όταν τα εξανθήματα που εμφανίζονται στο σημείο του τσιμπήματος είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο κόκκινα, αυτό υποδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία του οργανισμού στις πρωτεΐνες του κουνουπιού. Άλλοτε πάλι, η πιο έντονη αλλεργική αντίδραση σημαίνει ότι το κουνούπι «έτρωγε» για πολλή ώρα, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών στο αίμα.
3. Εξανθήματα & πυρετός (σύνδρομο Skeeter)
Συμπτώματα: Τα δερματικά εξανθήματα συνοδεύονται από εμφανές πρήξιμο, τοπική άνοδο της θερμοκρασίας, κοκκίνισμα και φαγούρα ή πόνο, καθώς και πυρετό.
Τι σημαίνουν: Το λεγόμενο σύνδρομο Skeeter είναι μια αρκετά έντονη αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού. Χαρακτηριστικό του είναι ότι το πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος είναι ιδιαίτερα έντονο και το δέρμα είναι ζεστό και σκληρό στο άγγιγμα. Σπανιότερα, το εξάνθημα εξελίσσεται σε φουσκάλα με υγρό. Τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ταξιδιώτες που εκτίθενται σε ασυνήθιστα είδη κουνουπιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο Skeeter.
4. Αναφυλαξία
Συμπτώματα: Καντήλες, πρήξιμο των χειλιών και/ή της γλώσσας, δυσκολίες στην αναπνοή, αναπνευστικός συριγμός, βήχας.
Τι σημαίνει: Είναι αρκετά σπάνιο, αλλά όχι απίθανο να εκδηλωθεί αναφυλαξία μετά το τσίμπημα του κουνουπιού. Πρόκειται για την πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση και επιβάλλει την άμεση χορήγηση ενέσιμης επινεφρίνης και τη μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Πηγή: onmed.gr