Εγκρίθηκε σήμερα, Τρίτη, από τη Βουλή, η συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, για προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. «Ναι» στη συμφωνία είπαν...
Εγκρίθηκε σήμερα, Τρίτη, από τη Βουλή, η συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, για προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού.
«Ναι» στη συμφωνία είπαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «όχι» είπαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Το σχέδιο νόμου τιτλοφορείται «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας», ενώ για τη συμφωνία μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med, άνοιξε ένας δρόμος κοινών γεωπολιτικών συμφερόντων, ιδίως στο πεδίο της εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό «έχει αντίκτυπο και στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι εκεί επιβεβαιώθηκαν τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας.
«Θα έλεγα, δώσαμε διαβεβαιώσεις για εντατικοποίηση των επαφών με ισραηλινές εταιρείες στον χώρο της παραγωγής αμυντικού υλικού, οι οποίες ενδιαφέρονται για συνέργειες και συνεργασία, ακόμα και με όρους συμπαραγωγής στην Ελλάδα, με ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, σε μια πλειάδα αμυντικού υλικού» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχαν περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, θα είχαν ήδη αρχίσει οι επισκέψεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, των στελεχών των εταιρειών, στην Ελλάδα.
«Θεωρώ δεδομένο ότι από τον επόμενο μήνα θα έχουμε μεγάλη κινητικότητα και συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι» ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω της εισηγήτριας Ολυμπίας Τελιγιορίδου- ανέφερε ότι το κόμμα ψηφίζει «παρών» διότι γίνονται, εκ μέρους του Ισραήλ, μονομερείς ενέργειες που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
Η ίδια επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε ακολουθήσει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο αυτής, είχε προετοιμάσει τη σύναψη της συμφωνίας αυτής.
«Η συμφωνία που συζητάμε σήμερα ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας της χώρας με το Ισραήλ για προμήθειες εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας και έγινε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της κοινώς ωφέλειας των δύο χωρών» είπε.
Πρόσθεσε, όμως, ότι σήμερα η εξέλιξη των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με τη δρομολόγηση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ρίχνει τη σκιά της σε αυτή τη συζήτηση, διότι θα αυξήσει την ένταση και θα δημιουργήσει συνθήκες.