Κάτι ετοιμάζει η Τουρκία στον Καύκασο, καθώς μετά την πολυήμερη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν βρέθηκε στην Τουρκία κλιμάκιο Αζέρων, σ...
Κάτι ετοιμάζει η Τουρκία στον Καύκασο, καθώς μετά την πολυήμερη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν βρέθηκε στην Τουρκία κλιμάκιο Αζέρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθεί το θέμα της συνάντησης.
"Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ δέχθηκε τον Διοικητή του Στρατού της Αυτόνομης Δημοκρατίας του "Νακτσιβάν" Κερέμ Μουσταφάγιεφ και τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας και Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Ραμίζ Ταχίροφ.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επίθεση ακριβείας στον Σταθμό Ατομικής Ενέργειας Metzamur στη δυτική Αρμενία, εάν το Γερεβάν χτυπήσει στρατηγικές εγκαταστάσεις του Αζερμπαϊτζάν, με το αρμενικό ΥΠΕΞ να απαντά άμεσα.
Οι απειλές των Αζέρων ακολούθησαν τις δηλώσεις του Ακάρ ότι "η Αρμενία θα πληρώσει το τίμημα", καθώς και την τουρκική κινητικότητα με F-16 στα σύνορα με την Αρμενία.
Αυτό που παρατηρείται λοιπόν είναι η τάση της Τουρκίας να εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με σαφή θέση υπέρ των Αζέρων, πυροδοτώντας νέες εξελίξεις στον Καύκασο για τα δικά της συμφέροντα, ρισκάροντας παράλληλα μια νέα ρήξη με τη Ρωσία, αλλά και το Ιράν, καθώς οι τελευταίοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ της Αρμενίας.
“Η θέση της Τουρκίας για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι απολύτως σαφής και ξεκάθαρη”, δήλωσε ο Τούρκος πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν, Erkan Ozoral πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θεωρεί παράνομη οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή.
"Καλούμε τις δύο πλευρές των συγκρούσεων να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί γρήγορα μέσα στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και το απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου ", πρόσθεσε ο Τούρκος πρεσβευτής.
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου (Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν) άρχισε το 1988, όταν η Αρμενία διεκδίκησε εδαφικές αξιώσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν. Ως επακόλουθο του πολέμου που ακολούθησε, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά περιβάλλουσες περιοχές.
Η Άγκυρα είναι πιθανό να αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία της με τη Γεωργία, ενώ θα προσπαθήσει να υποστηρίξει τις προσδοκίες συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η τουρκική περιφερειακή γεωπολιτική υπαγορεύεται από τη γεωγραφία της χώρας και από το γεγονός ότι αυτή συνορεύει με περιοχές με διαφορετική γεωπολιτική σημασία. Είτε πρόκειται για τον Εύξεινο Πόντο, τον Νότιο Καύκασο ή τη Συρία, όλες αυτές οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν κρίσεις εναλλασσόμενου μεγέθους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τα σύνορα της Τουρκίας.
Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των γεωπολιτικών συμφερόντων της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και του Νοτίου Καυκάσου, η Άγκυρα, υπό το πρίσμα του αυξημένου ανταγωνισμού με τη Ρωσία στη Συρία, αλλά και τη Λιβύη πλέον, είναι πιθανό να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε αυτά τα θέατρα. Πράγματι, η Τουρκία ανησυχεί αρκετά για τις εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας στα βόρεια και βορειοανατολικά της σύνορα.