Εκτενές άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro (του Georges Malbrunot) σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ, με αφορμή την εκεί πρόσφατη επίσκεψ...
Εκτενές άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro (του Georges Malbrunot) σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ, με αφορμή την εκεί πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν. Γίνεται αναφορά στο «πολύ ασφαλές αεροσκάφος», δώρο του Κατάρ στον Ερντογάν, ως προς το οποίο Γάλλος στρατιωτικός αναφέρει:
«Στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας, το Ισραήλ είναι σχεδόν αναντικατάστατο και όταν πρόκειται για την προστασία τους, οι μεγάλοι αυτού του κόσμου ξεχνούν γρήγορα τις βασικές αρχές για να πάρουν το απόλυτο».
Κατά τον δ/φο, το Κατάρ, μακριά από το να απομονωθεί από τον πόλεμο που του επιβλήθηκε το 2017 από τους γείτονές του στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οι οποίοι το κατηγορούν, ότι υποστηρίζει ισλαμιστές και τρομοκρατία, εδραίωσε, αντίθετα, τη συμμαχία μεταξύ Ντόχα και Άγκυρας και ενίσχυσε τις τουρκικές θέσεις στον Κόλπο.
«Τούρκοι αξιωματούχοι της MIT βρίσκονται εντός της εσωτερικής και εξωτερικής υπηρεσίας ασφάλειας του Κατάρ, και αντίθετα, οι Καταριανοί είναι ενσωματωμένοι στη MIT στην Τουρκία», αναφέρει Γάλλος πράκτορας εξοικειωμένος με τον Κόλπο, ο οποίος υπογραμμίζει τη νέα διαλειτουργικότητα πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός, που ενοχλεί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ορισμένες φορές βρίσκονται σε ανάγκη.
Και στη Συρία, τα «μεγάλα τουρκικά αυτιά» και αυτά του Κατάρ συνεργάζονται, για να διαχειριστούν τη τζιχάντ, περιορισμένη στο Idlib, που θέλουν να ανακτήσουν η Δαμασκός και η Μόσχα. Η Άγκυρα χρειάζεται τις επαφές του Κατάρ με τους τζιχαντιστές για να επιτύχει τον στόχο της να εξαλείψει τους πιο ριζοσπαστικούς από αυτούς – ξένους μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Εκτός από την πολιτική και επιχειρησιακή υποστήριξή της, η Ντόχα επενδύει όλο και περισσότερο στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. «Το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ είναι ένας από τους πρώτους πελάτες των drones Bayraktar TB-2 που μπορούν να οπλιστούν και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του επόμενου μοντέλου της εταιρείας με επικεφαλής τον Selçuk Bayraktar, γαμπρό του Ερντογάν», όπως αναφέρει το περιοδικό Raid σε ένα ειδικό τεύχος.
Η τουρκική βάση που ιδρύθηκε στο Κατάρ μετά το εμπάργκο Σαουδαραβίας-ΗΑΕ φιλοξενεί σχεδόν 5.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων και ναυτικών, ενώ το λιμάνι βαθέων υδάτων του Κατάρ επιτρέπει στην Τουρκία να αγκυροβολήσει στα νερά του Κόλπου.
Όσον αφορά στην τουρκική υποστήριξη, αυξάνει το στρατηγική δυναμική του Κατάρ, επιτρέποντας στις δύο χώρες να παρέμβουν, ειδικότερα στην Ανατολική Αφρική. Στη Λιβύη, η υποστήριξη της Ντόχα και της Κωνσταντινούπολης στην κυβέρνηση της εθνικής ενότητας του Fayez al–Sarraj, αντιμάχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, οι οποίοι επικρίνουν την υποστήριξη Τουρκίας – Κατάρ στους ισλαμιστές, που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η Γαλλία, βρέθηκε στην καρδιά της κρίσης με την υπόθεση του Le Courbet, με Γάλλο στρατιωτική να υποστηρίζει, ότι «το τουρκικό πλοίο μετέφερε όπλα που πιστεύεται ότι αγοράστηκαν από το Κατάρ προς όφελος της κυβέρνησης στο Sarraj»
Η συνεργασία Τουρκίας-Κατάρ ανησυχεί επίσης τη Γερμανία και το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς φοβούνται τις συνέπειές της μεταξύ των μουσουλμανικών μειονοτήτων. Είναι σαφές, ότι «τα χρήματα του Κατάρ χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του συντηρητικού Ισλάμ των τουρκικών κοινοτήτων στην Ευρώπη», δήλωσε πράκτορας εδαφικών πληροφοριών στο Παρίσι.
Η Αλσατία είναι στο στόχο. Το περασμένο Φθινόπωρο, ο Eyup Sahin, περιφερειακός ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης Milli Görüs, μετέβη στον Κόλπο για να ολοκληρώσει την κατασκευή του μεγάλου τζαμιού Eyyub Sultan στο Στρασβούργο. Το περιοδικό Rue89 Στρασβούργο αποκάλυψε, ότι ο Jean–Michel Cros, διευθυντής έργου στο δήμο του Στρασβούργου, τον συνόδευε, κάτι που το επιβεβαίωσε ο τελευταίος. Αν και το καθεστώς Concordat, που ισχύει στην Αλσατία, εγκρίνει τη δημόσια χρηματοδότηση θρησκευτικών ιδρυμάτων, η πρωτοβουλία ήταν ανεπιθύμητη, τη στιγμή που το γαλλικό κράτος πολεμά ενάντια στον ισλαμικό αυτονομισμό και την ξένη χρηματοδότηση για το γαλλικό Ισλάμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ε/φ, σχεδιάζεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο το πρώτο ιδιωτικό μουσουλμανικό σχολείο χωρίς έγκριση στο Bas–Rhin, όπου στις 18 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε τον ισλαμιστικό αυτονομισμό και ανακοίνωσε το κλείσιμο των αρχικών μαθημάτων γλώσσας και πολιτισμού (Elco), συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών. «Είναι ένα χτύπημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρει στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών στο Παρίσι.
Επικεφαλής μιας χώρας που υποδέχεται αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και πολλά ισλαμιστικά στελέχη, που καταδιώκονται συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, ο Ερντογάν σκοπεύει να αναδιαμορφώσει την Κωνσταντινούπολη σε «κέντρο του ισλαμικού κόσμου», όπως και στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανταγωνιζόμενη τη Σαουδική Αραβία.
«Το Κατάρ είναι ένας μικρός εταίρος σε αυτήν την εταιρική σχέση, η Τουρκία είναι αυτή που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό περιφερειακό ρόλο», υποησρίζουν οι Steven A. Cook και Hussein Ibish, ερευνητές στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών στην Ουάσινγκτον ( Arab States Institute de Washington).