Ένα υβρίδιο αμερικανικού πολύδοντα και ρωσικού οξύρυγχου, είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, δημιουργήθηκε τυχαία από επιστήμονες κατά τη ...
Ένα υβρίδιο αμερικανικού πολύδοντα και ρωσικού οξύρυγχου, είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, δημιουργήθηκε τυχαία από επιστήμονες κατά τη διάρκεια έρευνας.
Το… ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια έρευνας του κατά πόσο είναι εφικτό αυτά τα δύο είδη που ελάχιστα εξελίχθηκαν από την αρχαιότητα, να αναπαραχθούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Με μια διαδικασία που λέγεται γυνογένεση οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κατά λάθος σπέρμα πολύδοντα για να γονιμοποιήσουν τα αβγά του οξύρυγχου. Η γονιμοποίηση πέτυχε και όταν τα αβγά εκκολάφθηκαν, οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε δύο ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές ενός νέου είδους ψαριού που το ονόμασαν «οξύδοντα» (από το οξύρυγχος και πολύδοντας). Οι ποσότητες μητρικού και πατρικού DNA καθόρισαν την κληρονομικότητα των στοιχείων από το κάθε είδος στους απογόνους που ήταν μίξη των 2. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Genes (γονίδια) στη συντακτική ομάδα του οποίου είναι και ο επιστήμονας Ατίλα Μοζάρ από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Αλιείας και Ιχθυοτροφείων στην Ουγγαρία. «Ποτέ δεν είχαμε την πρόθεση να ασχοληθούμε με τη δημιουργία υβριδίων. Ήταν εντελώς τυχαίο αυτό που συνέβη», ανέφερε ο Μοζάρ στους New York Times.