«Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συντονίζονται ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, κατηγορώντας το Ισραήλ», είναι ο τίτλος άρθρου...
«Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συντονίζονται ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, κατηγορώντας το Ισραήλ», είναι ο τίτλος άρθρου της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.
Ρωσία, Τουρκία και Ιράν είχαν τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τετάρτη για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους στη Συρία, γράφει η Jerusalem Post.
Οι στόχοι τους συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο.
Η δήλωσή τους την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε με στόχο την υπονόμευση του ρόλου των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία και στην απομόνωση δυνάμεων εταίρων των ΗΠΑ.
Η δήλωση καταδίκασε επίσης το Ισραήλ για ενέργειες στη Συρία.
Αποκάλεσαν τις ενέργειες του Ισραήλ «αποσταθεροποιητικές» αλλά δεν είπαν ακριβώς ποιες ισραηλινές ενέργειες εννοούσαν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στη Συρία να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά επίσης κάποτε υποστήριξαν τους Σύρους «αντάρτες».
Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι φυλάσσουν το «πετρέλαιο» στην ανατολική Συρία και έχουν μια βάση στην περιοχή της Αλ Τανφ κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια πολυεθνική δύναμη που συνδέεται με την κουρδική μειονότητα της Συρίας.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία απείλησε τις αμερικανικές δυνάμεις στη (βόρεια) Συρία και διέταξε τις ΗΠΑ να αποσυρθούν, επιτέθηκε στις SDF έως ότου η Ρωσία και το συριακό καθεστώς μεσολάβησαν για μια κατάπαυση πυρός με την Άγκυρα, η οποία είδε τη Ρωσία να αναπτύσσει δυνάμεις σε περιοχές που προηγουμένως ήταν υπό την επιρροή των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ορκιστεί να αποσυρθεί από τη Συρία, αλλά έχει δεχθεί κριτική ότι εγκατέλειψε τους εταίρους των ΗΠΑ που θυσίασαν χιλιάδες ζωές πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος.
Η τηλεδιάσκεψη Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν κατέληξε σε μια δήλωση με 14 σημεία.
Το περισσότερο κείμενο ήταν γενικό αλλά επίσης σκόπευε να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:
Τόνισαν την ισχυρή δέσμευσή τους στην κυριαρχία, στην ανεξαρτησία, στην ενότητα και στην εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, καθώς και στους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνοντας ότι αυτές οι αρχές πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.
Απέρριψαν την προσπάθεια δημιουργίας νέων «πραγματικοτήτων με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και αντιτάχθηκαν στη δημιουργία «αυτονομίας», εννοώντας τους Κούρδους της Συρίας.
Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα συνεργαστούν ενάντια σε «αποσχιστικές ατζέντες», εννοώντας ξανά τους Κούρδους.
Αυτή η γλώσσα στρέφεται κυρίως ενάντια στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) παρά στις υποστηριζόμενες από την Τουρκία εξτρεμιστικές ομάδες που ελέγχουν την Ιντλίμπ και παράνομα κατέχουν την Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
Η Τουρκία έχει εισβάλει σε περιοχές της Συρίας και χρησιμοποιεί δυνάμεις «εντολοδόχων» για να τις ελέγχει.
Αλλά η ρητορική που επιτίθεται στην «αυτονομία» είναι μια αναφορά στην περιοχή της Ροζάβα (σ.σ. συριακό Κουρδιστάν) και τις διάφορες αυτόνομες διοικήσεις στην Ανατολική Συρία όπου βρίσκονται οι SDF και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειρωνικά σχολιάζει ο αρθρογράφος της Jerusalem Post ότι, «οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία συριακές ένοπλες ομάδες δεν αναζητούν “αυτονομία”».
Επίσης, οι τρεις πρόεδροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παράνομη κατάσχεση και μεταφορά εσόδων από πετρέλαιο που ανήκουν στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.
Πρόκειται για ευθεία αναφορά στον έλεγχο του πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην ανατολική Συρία.
Οι τρεις χώρες δήλωσαν επίσης ότι θα συντονίσουν τις προσπάθειες κατά της Αλ Κάιντα και του ISIS και θα μειώσουν τις εντάσεις στην Ιντλίμπ όπου το συριακό καθεστώς συγκρούστηκε με την Τουρκία.
Δεν παρέλειψαν να καταφερθούν κατά του Ισραήλ για την «κατοχή του Γκολάν» και επίσης επιτέθηκαν στις «ενέργειες» του Ισραήλ στη Συρία.
Οι τρεις πρόεδροι χαρακτήρισαν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία ως «αποσταθεροποιητικές και υπονομευτικές στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ότι επιδεινώνουν τις εντάσεις στην περιοχή», καταλήγει η Jerusalem Post.