Με την ΠΑ να βρίσκεται σε μια περίοδο όπου αναμένει την αναβάθμιση των F-16, ένα πρόγραμμα το οποίο θα «τραβήξει» σε βάθος δεκαετίας, οι...
Με την ΠΑ να βρίσκεται σε μια περίοδο όπου αναμένει την αναβάθμιση των F-16, ένα πρόγραμμα το οποίο θα «τραβήξει» σε βάθος δεκαετίας, οι ανάγκες για την ενδιάμεση ενίσχυσή της είναι πιεστικές.
Λύσεις στη διεθνή αγορά υπάρχουν. Μια εξ αυτών μπορεί να προέλθει από την Γαλλία, την αλληλεγγύη της οποίας στην Ελλάδα, προβάλλουν συνεχώς τα ΜΜΕ.
Το πρόβλημα είναι πως θα χρειαστεί πολιτική βούληση για εξοπλισμούς και από ότι δείχνουν τα πράγματα μέχρι τώρα τέτοια δεν υπάρχει από την κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αποφεύγει εξοπλιστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν από την Τουρκία ως κλιμάκωση.
Η ακύρωση του προγράμματος των φρεγατών FDI/ Belh@rra, λόγω αμερικανικού «δάκτυλου» ίως αφήσει χώρο για την υπογραφή προγράμματος στην Αεροπορία.
Η Γαλλία έκανε πρόταση στην Κροατία για την πώληση 12 μαχητικών Rafale. Ως γνωστόν η βαλκανική χώρα βρίσκεται σε αναζήτηση μαχητικού. Κάποιοι ευφάνταστοι τύποι στο ΥΠΕΘΑ ήθελαν να πουλήσουν τα ελληνικά F-16 block 30. Ευτυχώς τέτοιο σενάριο δεν συνέβη.
Το γεγονός όμως ότι η Γαλλία προσφέρει μεταχειρισμένα Rafale στην Κροατία, από αυτά που υπηρετούν τώρα με την Armée de l'Air δείχνει ότι είναι σε θέση να προσφέρει μεταχειρισμένα Rafale και έχει τη δυνατότητα.
Είναι άγνωστο εάν η Κροατία δεχτεί την πρόταση. Η Αθήνα όμως, εάν υπήρχε ενδιαφέρον, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία των καλών σχέσεων με το Παρίσι και να ζητήσει γαλλική προσφορά για μεταχειρισμένα Rafale.
Τιμές δεν έχουμε ενδεικτικές. Η προσφορά στην Κροατία είναι άγνωστου οικονομικού τιμήματος.defencenet.gr