Η πολεμική ενέργεια την οποία προανήγγειλε η Άγκυρα με NAVTEX δηλαδή, να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρ...
Η πολεμική ενέργεια την οποία προανήγγειλε η Άγκυρα με NAVTEX δηλαδή, να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ως ήσσονος σημασίας και άρα ήταν υπερβολική η αντίδραση της ελληνικής πλευράς!
Όπως τόνισε ο Ibrahim Kalin, “η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις”.
“Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων”, ξεκαθάρισε.
Σε σχέση με την Κύπρο, ο Ιbrahim Kalin σημείωσε ότι “υπάρχουν αμφισβητήσιμες περιοχές και στην Κύπρο επίσης. Οι Κύπριοι κάνουν ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες. Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της ΕΕ για να διαπραγματευτούν και να ασκήσουν πίεση κατά της Τουρκίας. Δε θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού”, τόνισε.
Διευκρίνισε δε “θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά”, τόνισε.
Αναφερόμενος στη σχέση με την ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι “ο Πρόεδρός μας έχει ξοδέψει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες το 2004. Δουλέψαμε σκληρά για να λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το σχέδιο Ανάν απορρίφτηκε από τους Ελληνοκύπριους, όχι από την `τουρκική΄ πλευρά.
Αυτό προκάλεσε απογοήτευση, σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, και όλους. Αμέσως μετά το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ παραβίασε την αρχή της και ενέταξε χώρα που έχει πρόβλημα με γειτονική της. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε.
Από 36 κεφάλαια της ένταξης, μόνο ένα άνοιξε και έκλεισε σε 15 χρόνια. Κάποια άνοιξαν, αλλά κλείδωσαν ξανά εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων, της Κομισιον, ή από τη Γαλλία. Αλλά για το ποιος θέλει ή όχι να συμβεί αυτή η διαδικασία της ένταξης, η ΕΕ πρέπει να δει στον καθρέπτη, γιατί διώχνει την Τουρκία”, επεσήμανε.
Η ΕΕ μετά τις χθεσινές δηλώσεις για να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία «στο Διεθνές Δικαστήριο» διαμέσου της Nathalie Tocci Διευθύντριας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ειδική Σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου & Αντιπροέδρου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell με σημερινό της άρθρο στο Politico ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δημιουργήσει μια αποφασιστική, βασιζόμενη σε κανόνες, σχέση με την Τουρκία».
H Ειδική Σύμβουλος του Borrell επισημαίνει ότι “τους τελευταίους μήνες, η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει μια στρατηγική ήπιας αντιπαράθεσης όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παράλληλα, να μην αποξενώσει έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ με αυξανόμενη επιρροή στη Λιβύη, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν, όσο τίποτα άλλο, να θέσουν τέρμα σε έναν αποσταθεροποιητικό εμφύλιο πόλεμο” .
“Ήρθε η ώρα, λοιπόν, για την ΕΕ να σταματήσει να προσπαθεί να κρατάει τέτοιου είδους ισορροπίες και να θέσει την σχέση της με την Τουρκία σε νέα βάση, οικοδομώντας μια εταιρική σχέση, η οποία θα διέπεται από πνεύμα συνεργασίας βάσει συγκεκριμένων κανόνων”, αναφέρει.
“Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό που η ΕΕ θεωρεί παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα, το ευρωπαϊκό μπλοκ έπρεπε να αντιδράσει στις παραβιάσεις της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα, τόσο όσον αφορά τις τουρκικές σεισμικές έρευνες, όσο και στις διερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου”, σημειώνει.
Και όταν ένα παρόμοιο περιστατικό επαναλήφθηκε με την επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ, ολόκληρη η υπόθεση κατέληξε σε μια πολύ ρητορική αντίδραση – συμπεριλαμβανομένων σκληρών λέξεων από τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron – και πολύτιμη περιορισμένη δράση”, αναφέρει.
“Σημειώνεται, ότι η ήπια αντίδραση της Ευρώπης οδήγησε στη σταδιακή ‘εξαφάνιση’ όλων των γραμμών πολιτικής, εντός των οποίων η ΕΕ μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά της προς την Άγκυρα. Έχει επιδεινώσει την ήδη τεταμένη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, προκαλώντας ανεξίτηλα σημάδια στο ΝΑΤΟ, ωθώντας, παράλληλα, την Άγκυρα στην κυνική αγκαλιά της Μόσχας. Πράγματι, ο τρόπος αντιμετώπισης της Ευρώπης στην Τουρκία απετέλεσε το μάννα εξ ουρανού για τον Putin, ειδικά όταν επρόκειτο για τη Λιβύη, διότι ο εκεί εμφύλιος πόλεμος κινδυνεύει να αποτελέσει μια ακόμη ημι-ψυχρή σύγκρουση”, αναφέρει η Nathalie Tocci.
“Η δημιουργία μιας αποφασιστικής, βασιζόμενη σε κανόνες, σχέση με την Τουρκία είναι πλέον επιβεβλημένη. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, τόσο το καλύτερο. Έχει έρθει η ώρα για την ΕΕ – μέσω του Παρισιού, της Αθήνας και της Λευκωσίας – να επιλέξει μια στροφή και να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο, και όχι αντίπαλο” καταλήγει.