Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3,6 εκατομμυρίων Σύριους πρόσφυγες. ...
Ο ΟΗΕ και η Τουρκία αναφέρουν με έμφαση ότι η χώρα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο, αριθμητικά, προσφυγικό πληθυσμό παγκοσμίως και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι ο πρωταθλητής της προστασίας των προσφύγων, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το επιχείρημα ότι η Τουρκία «φιλοξενεί» τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως είναι έντεχνα παραπλανητικό καθώς δεν συσχετίζεται με το συνολικό πληθυσμό της χώρας. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Σύριων πολιτών, σε σχέση με τον πληθυσμό της, είναι ο Λίβανος με 1.000.000 Σύριους οι οποίοι αποτελούν το 17% του συνολικού πληθυσμού.
Το ποσοστό των Σύριων στην Τουρκία σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό είναι μόλις 3,5%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Σύριοι πρόσφυγες που διαμένουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι μόλις το 1,8% του συνόλου των Σύριων στην Τουρκία.
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι στην Τουρκία οι μετανάστες, κάθε κατηγορίας, αποτελούν το 7% του συνολικού πληθυσμού ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 11.6%.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2016 τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν για τον μηχανισμό της χρηματοδότησης του προγράμματος «Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία» (The EU Facility for Refugees in Turkey). Η βοήθεια αφορά κυρίως την κάλυψη άμεσων αναγκών με την παροχή τροφίμων, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης.Από το ποσό αυτό το 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ από τις συνεισφορές των κρατών μελών, ανάλογα με το μερίδιό τους στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ΑΕΕ της ΕΕ.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ο μεγαλύτερος δωρητής και έχει συνεισφέρει περίπου 17 δισ. Ευρώ από την αρχή της Συριακής κρίσης το 2011 (Δελτίο Τύπου ΕΕ, 14/3/2019).
Σε έκθεση ελέγχου που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί η πλήρης έκταση της χρήσης της χρηματοδότησης της Διευκόλυνσης στα προγράμματα ESSN και CCTE. Οι ελεγκτές ήθελαν να συγκρίνουν τον κατάλογο εγγραφής προσφύγων της Τουρκίας με τον κατάλογο των προσφύγων που λαμβάνουν τα μετρητά της ΕΕ, ωστόσο, το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών της Τουρκίας δεν τους επέτρεψε την πρόσβαση στα δεδομένα, επικαλούμενο τους νόμους της Τουρκίας για την προστασία δεδομένων.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR 2019) στην ετήσια αναφορά της ανέφερε ότι έως το τέλος του 2018 μόνο για το 1.75 εκατομμύρια εγγεγραμμένων Σύριων, υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, έγινε επαλήθευση και ενημέρωση των στοιχείων τους.
α) Οι Σύριοι που διαμετακόμισαν σε άλλες χώρες και κυρίως στην ΕΕ (1.000.000)
β) Οι πολλαπλά καταγεγραμμένοι Σύριοι (380.000)
γ) Όσοι επέστρεψαν στη Συρία (339.000).
Σύνολο 3.658 – (1.000.000 – 380.000 – 339.000) = 1.939.000.
Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη οι διεθνείς παράγοντες, όπως ο ΟΗΕ, IOM, UNHCR και η ΕΕ, μετά από τόσα χρόνια, να δώσουν πειστικές εξηγήσεις, όχι μόνο γιατί αδυνατούν να αναφέρουν την πραγματική κατάσταση σε αριθμούς αλλά γιατί αντιγράφουν πιστά τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκική κυβέρνηση δίνοντας το δικαίωμα στον κ. Ερντογάν να εκμεταλλεύεται με απάνθρωπους όρους τις ανάγκες των μεταναστών και να εντάσσει το μεταναστευτικό ζήτημα στις ευρύτερες γεωπολιτικές του επιδιώξεις.
Σμηναγού ε.α. Κων/νου Λιούτα
Militaire.gr
Σχ: Δηλαδή η ΕΕ δίνει χρήματα αλλά δεν γνωρίζει ούτε τον πραγματικό αριθμό, ούτε το που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα !