Στις 7 Ιουλίου ο υπεύθυνος έρευνας υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Κασπίας και Νότιας Ευρώπης της TOTAL Bernard Clement είχε μια ση...
Στις 7 Ιουλίου ο υπεύθυνος έρευνας υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Κασπίας και Νότιας Ευρώπης της TOTAL Bernard Clement είχε μια σημαντική συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Αριστοφάνη Στεφάτο.
ΠΗΓΗ: SLpress
Στη συνάντηση αυτή τους παρουσίασε: Πρώτον, το χρονοδιάγραμμα των τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών, 3D, που θα αρχίσουν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης το φθινόπωρο και θα τελειώσουν τον Μάρτιο του 2021. Δεύτερον, τη βάσιμη αισιοδοξία για εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Η σημασία της βάσιμης αισιοδοξίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε θαλάσσιο βάθος άνω των 2500 μέτρων σημαίνει ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι μεγάλα, εικόνα 1. Με αυτή την κίνηση οι Γάλλοι αναβάθμισαν στο έπακρο την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Σε μία περίοδο όπου ο τουρισμός χωλαίνει, λόγω κορονοϊού και η ύφεση θα υπερβεί το 10% και το 60% των Ελλήνων λέει ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία, έρχονται οι Γάλλοι και μας λένε ότι δεν θα είστε μόνο η χώρα που θα διαμετακομίζει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, East-Med, και την Κασπία, ΤΑΠ, αλλά θα παράγετε και φυσικό αέριο.
Στην εικόνα 1 βλέπουμε 14 στόχους/κοιτάσματα τα οποία εκτιμάται, από τους Γιάννη Μπασιά και Ηλία Κονοφάγο ότι έχουν 2.5 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου (88,287 τρις κυβικά πόδια). Προσωπικά νομίζω ότι είναι περισσότερα τα αποθέματα λόγω της έκτασής των κοραλλιογενών υφάλων. Ίδωμεν.
Επίσης το ποιο σημαντικό είναι ότι η ετήσια παραγωγή, αν εκμεταλλευτούμε όλα τα κοιτάσματα ταυτόχρονα, θα είναι της τάξης των 83 δισ. Μ3 φυσικού αερίου το οποίο θα διοχετεύεται κυρίως προς την Ευρώπη.
Καταλαβαίνει κανένας την κολοσσιαία σημασία της Ελλάδας. Ο East-Med θα μεταφέρει 15 δισ. Μ3 φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και ο ΤΑΠ άλλα 15 δισ. Μ3 φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα από μόνη της θα μπορεί να εξάγει προς την Ευρώπη, για 30 χρόνια, 83 δισ. Μ3 φυσικού αερίου ετησίως. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ