Μια… μάχη φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter για το θέμα της ελευθερίας του τύπου μετά ...
Μια… μάχη φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter για το θέμα της ελευθερίας του τύπου μετά τη σύλληψη του 30χρoνου πρώην δημοσιογράφου της εφημερίδας Kommersant Ιβάν Σαφρόνοφ και συμβούλου επικοινωνίας του γενικού διευθυντή της Roskosmos (ρωσική διαστημική υπηρεσία) με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών απάντησε με ανάρτηση του: «Ασχοληθείτε με τις δικές σας υποθέσεις».
Τι προκάλεσε τον… πόλεμο στο Twittrer
Στις 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια on-line διάσκεψη με τίτλο «Ο κόσμος με τα μάτια των ΜΜΕ το 2020». Σχολιάζοντας την εκδήλωση αυτή η Ρος έγραψε στο Twitter ότι πιο επίκαιρο θα ήταν το θέμα «Η Ρωσία με τα μάτια των ΜΜΕ το 2020».
Ο πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας Kommersant Ιβάν Σαφρόνοφ κατηγορείται από την FSB ότι εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας στις οποίες παρέδιδε πληροφορίες για πωλήσεις ρωσικών όπλων στην Μέση Ανατολή και Αφρική. Οι ανακριτικές αρχές θεωρούν μάλιστα ότι ο Σαφρόνοφ είχε στρατολογηθεί το 2012, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, όπως και ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας παρέδιδαν τις πληροφορίες αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και η υποτιθέμενη αλληλογραφία που είχε ο Σαφρόνοφ με τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας.
Η σύνταξη της εφημερίδας Vedomnosti στην οποία εργαζόταν ο Σαφρόνοφ μετά την εφημερίδα Kommersant τάχθηκε στο πλευρό του πρώην της δημοσιογράφου. «Γνωρίζουμε τον Ιβάν καλά σαν έναν από τους καλύτερους δημοσιογράφους της Ρωσίας, ως έντιμο ρεπόρτερ και ως πραγματικό συνάδελφο. Είναι πατριώτης της χώρας του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εφημερίδας. Τη συμπαράσταση προς τον Σαφρόνοφ εξέφρασαν οι εφημερίδες Kommersant, Novaya Gazeta, RBK και το τηλεοπτικό δίκτυο Dozd.
Κατά τη συγκέντρωση συμπαράστασης που έγινε χθες έξω από το κτίριο της FSB συνελήφθησαν 27 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν δημοσιογράφοι. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν δημοσιογράφοι από πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος του RT Μαρία Μπαρόνοβα και η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια που υπήρξε και υποψήφια για τη ρωσική προεδρία Ξένια Σαμπτσάκ.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν διαπιστώνει να υπάρχει κάποια τάση που να υποδηλώνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των συλλήψεων δημοσιογράφων και της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον τους.
«Όχι, δεν βλέπουμε μια τέτοια τάση, δεν την βλέπουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ
Απαντώντας στο ερώτημα, τι σκέφτεται η προεδρία για τις συλλήψεις δημοσιογράφων που συμμετείχαν σε ατομικές πικετοφορίες συμπαράστασης στον Ιβάν Σαφρόνοφ, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν σκεφτόμαστε τίποτα επ’ αυτού», παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στις αστυνομικές αρχές για να λάβουν,όπως είπε, «διευκρινίσεις για τις συλλήψεις αυτές».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.