Τα κουκουνάρια είναι οι σπόροι των πεύκων και είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Σ...
Τα κουκουνάρια είναι οι σπόροι των πεύκων και είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Σε πολλές χώρες του κόσμου τα κουκουνάρια θεωρούνται γκουρμέ είδος και καταναλώνονται ωμά, ψητά ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες (π.χ. η σάλτσα πέστο).
1) Καταστέλλει την πείνα. Έρευνες αναφέρουν ότι τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα κουκουνάρια οδηγούν στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας χολοκυστοκινίνης (CCK), μιας ουσίας που υπο προϋποθέσεις καταστέλλει την πείνα. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωσαν 3γρ. πινολενικού οξέως πριν το πρωινό τους μείωσαν την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν μέσα στην ημέρα κατά 37%.
2) Ενισχύει την ενέργεια. Τα κουκουνάρια περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως μονοακόρεστα λιπαρά, σίδηρο και μαγνήσιο, συστατικά των οποίων η έλλειψή οδηγεί σε κούραση.
4) Αντι-γηραντικές ιδιότητες. Με τις μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε, τα κουκουνάρια είναι γνωστά και για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Ως γνωστό τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες των οποίων η υπερπαραγωγή είναι υπεύθυνη για τη πρόωρη γήρανση.
5) Ενισχύουν την όραση. Τα κουκουνάρια περιέχουν λουτεΐνη και καροτενοειδή, προστατεύοντας έτσι από παθήσεις των ματιών όπως την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.