Τουρκία έχει εισέλθει πλέον στην στενωπό που οδηγεί κατευθείαν στην διάλυση και την διχοτόμηση της χώρας ότι και να δηλώνουν πολλοί ειδι...
Τουρκία έχει εισέλθει πλέον στην στενωπό που οδηγεί κατευθείαν στην διάλυση και την διχοτόμηση της χώρας ότι και να δηλώνουν πολλοί ειδικοί στην περιοχή μας.
Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειος, Μ.Ανατολή, Β.Αφρική, παντού ο Ρ.Τ. Ερντογάν βρίσκει μπροστά του εχθρούς αφού «εισβάλει» με τρόπο προκλητικό έχοντας σχέδιο την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Τι αναφέρουν οι Ινδοί:
''Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση των NYT, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ΗΑΕ θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Κρήτη, για κοινή εκπαίδευση με την ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία «ξεφτιλίζει» τους Τούρκους πιλότους καθημερινά στο Αιγαίο. Τα ΗΑΕ εισέρχονται σε μια ήδη «θερμή περιοχή» κατά την οποία Ελλάδα και Τουρκία συγκρούονται για τα δικαιώματα έρευνας και εξερεύνησης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο συγχρονισμός της εισόδου στο παιχνίδι αυτό των Εμιράτων είναι σημαντικός στο πλαίσιο του πρόσφατου συμφώνου που σφραγίζει την «πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ. Η Άγκυρα έχει γίνει σημαντικά προκλητικός αντίπαλος των ΗΑΕ μετά τη συμφωνία αυτή και απειλεί μέσω διπλωματικών διαύλων ακόμη και να αναστείλει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Αμπού Ντάμπι.
Τα ΗΑΕ αποφάσισαν να στείλουν πολεμικά αεροσκάφη μετά από συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Εμιράτου και των στρατιωτικών αξιωματούχων. Η πρωτοβουλία των ΗΑΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ελπίζουμε να είναι ο πρόδρομος ενός πολύ μεγαλύτερου ρόλου στην επίμαχη περιοχή, αποτελεί μια ακόμη ανάσα για την Ελλάδα.
Η Αθήνα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από την πληθυσμιακά μεγαλύτερη και εξοπλισμένη Τουρκία, η οποία έχει κατανοήσει όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία ή Ιράκ, και φυσικά ούτε Λιβύη. Τον τελευταίο χρόνο περίπου, η Τουρκία έχει κλιμακώσει τις ενέργειες της διεκδικώντας θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη, στην Κύπρο και κοντά στο Καστελόριζο, ενώ δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Άγκυρα στέλνει τακτικά ερευνητικά πλοία που υποστηρίζονται από πολεμικά πλοία στα ύδατα αυτά. Η Ελλάδα αναζητά διεθνή υποστήριξη στην περιοχή, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να στέλνει δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale και δύο πολεμικά πλοία, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη τουρκική απειλή σε Κύπρο και Ελλάδα.
Τώρα, όμως, και τα ΗΑΕ σχεδιάζουν να βοηθήσουν Ελλάδα και Γαλλία για να αναλάβουν αποστολές κατά των «βρώμικων» σχεδίων του Ερντογάν. Η ηγεσία των ΗΑΕ έχει πολλούς λόγους να μισεί τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο ένας λόγος είναι ότι τα ΗΑΕ αναδύονται ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και οδηγούν τον Κόλπο σε μια πιο προοδευτική μορφή του Ισλάμ, που δείχνει ανοχή στον χριστιανισμό, στον Ινδουισμό ακόμη και στις συναγωγές.
Όμως, το προοδευτικό Ισλάμ του Πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το πολιτικό Ισλάμ της Τουρκίας, που πιστεύει ότι θα πρέπει να αναζωογονηθεί η οθωμανική βιαιότητα μετατρέποντας εκκλησίες όπως αυτής της Αγίας Σοφίας σε τζαμιά.
Όταν ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, τα ΗΑΕ αντιτάχθηκαν στην κίνηση, με τον Νούρα μπιντ Μοχάμεντ Αλ Κάμπι, Υπουργό Πολιτισμού και Νεότητας των ΗΑΕ να καταδικάζει κατηγορηματικά την τουρκική ενέργεια. Η αντίθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην κίνηση του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την Αγία Σοφία είχε απήχηση σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εχθρών της Άγκυρας, Γαλλίας και Ελλάδας. Ομοίως, στη Λιβύη, η Άγκυρα υποστηρίζει την εξτρεμιστική ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Τρίπολη, ενώ τα ΗΑΕ υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) υπό την ηγεσία του Χαφτάρ μαζί με την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Η MOSSAD θεωρεί την Τουρκία ως την μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας, λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, οι οποίες απειλούν τα συμφέροντα του Τελ Αβίβ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ την ίδια στιγμή θέλει να κατασκευάσει αγωγό 1.900 χιλιομέτρων για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Περιττό να αναφέρουμε, στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ευρώπη με τα πεδία φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αντιτίθεται σφόδρα ο τουρκικός επεκτατικός στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει διαφορές με όλες τις άλλες δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα. Και ως εκ τούτου, όλες αυτές οι χώρες έχουν γίνει φίλοι των ΗΑΕ'', τονίζει ο Ινδός γεωπολιτικός αναλυτής Akshay Narang.pentapostagma.gr