Η μάχη του Βαθέος Ρύακος είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες της βυζαντινής ιστορίας. Αντίπαλοι ήταν από τη μια η Αυτοκρατορία και από...
Η μάχη του Βαθέος Ρύακος είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες της βυζαντινής ιστορίας. Αντίπαλοι ήταν από τη μια η Αυτοκρατορία και από την άλλη η σέχτα των Παυλικιανών, μια βασιζόμενη στον γνωστικισμό αίρεση που είχε εξελιχθεί σε κράτος εν κράτει δημιουργώντας ανεξάρτητη επικράτεια στην Τεφρική, στην σημερινή Σεβάστεια της σημερινής Τουρκίας, με την συνδρομή των μουσουλμάνων.
Κατόπιν αυτού την ηγεσία τους ανέλαβε ο Χρυσόχειρ και έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν ακόμα και στη Νίκαια και να καταστρέψουν την Έφεσο. Ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α’ προσπάθησε να απαλλαγεί από την απειλή αλλά δεν το κατόρθωσε, ο δε Χρυσόχειρ επιτέθηκε και πάλι στα αυτοκρατορικά εδάφη φτάνοντας ως την Άγκυρα.
Καταδίωξη και παγίδευση
Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί και ο Βασίλειος και διέταξε, το 872 μ.Χ. (κατ’ άλλους το 878 που μάλλον είναι και το πιθανότερο), τον Δομέστιχο των Σχολών (αρχηγό της αυτοκρατορικής φρουράς) Χριστόφορο να συντρίψει τους Παυλικιανούς. Ο Χριστόφορος πράγματι κινήθηκε κατά των εχθρών καθώς αυτοί επιχειρούσαν να επιστρέψουν στην Τεφρική φορτωμένοι με λάφυρα. Ωστόσο ο Χρυσόχειρ κατάφερε να αποφύγει την βυζαντινή καταδίωξη και να περάσει στο Θέμα του Χαρισιανού.
Κατόπιν κινήθηκε προς το πέρασμα του Βαθέος Ρύακος (το σημερινό Καλινιρμάκ στη βόρεια Καππαδοκία). Στο μεταξύ ο Χριστόφορος ακολουθούσε κατά πόδας τους εχθρούς. Όταν τους πλησίασε διέταξε τους επικεφαλής των θεματικών μονάδων των Αρμενικών και του Χαρισιανού, με 5.000 άνδρες, να διατηρήσουν στενή επαφή με τους εχθρούς ενημερώνοντάς τον για τυχόν αλλαγή κατεύθυνσης πορείας τους.
Απόλυτος αιφνιδιασμός
Ο ίδιος με τον όγκο των δυνάμεων του έμεινε πιο πίσω δίνοντας στους Παυλικιανούς την εντύπωση ότι δεν καταδιώκονταν πια. Η δύναμη αυτή προσέγγισε το στρατόπεδο των Παυλικιανών τη νύκτα. Οι τελευταίοι, αισθανόμενοι ασφαλείς, είχαν στρατοπεδεύσει στην μικρή κοιλάδα ενώπιον του περάσματος. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr
https://www.history-point.gr/vathys-ryakas-apolytos-vyzantinos-aifnidiasmos-exontosi-paylikianon