slpressΣε αέναη αναζήτηση νερού βρίσκεται ο πληθυσμός της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, μετά από μια ακόμα διακοπή της τροφοδοσ...
Όπως καταγγέλλουν, οι Τούρκοι ελέγχουν το σταθμό ύδρευσης Alouk για να πιέσουν τις τοπικές αρχές των Κούρδων να αυξήσουν την ηλεκτροδότηση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο. Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στη ζώνη των τουρκικών δυνάμεων, εύρους 120 χιλιομέτρων, εντός της συριακής επικράτειας.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα επικαλείται εργασίες συντήρησης, όμως πάνω από 80 οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καταγγέλλουν ευθέως ότι οι Τούρκοι και οι αντάρτες που ελέγχουν χρησιμοποιούν το νερό ως όπλο για τους σχεδιασμούς τους. Από το σταθμό του Alouk εξυπηρετούνται περίπου 800.000 άνθρωποι, ενώ αποτελεί και την πηγή τροφοδοσίας για βυτία που μεταφέρουν νερό σε χιλιάδες εκτοπισμένους Σύριους.
Η αυτόνομη κουρδική Αρχή έχει καταγγείλει τους Τούρκους ότι χρησιμοποιούν ένα μείγμα στρατιωτικών –με επιθέσεις πυροβολικού και drones– και οικονομικών μέσων για να αποδυναμώσει πολιτικά και κοινωνικά τους Κούρδους της Συρίας. Η κατάληψη του σταθμού Alouk, άλλωστε, ήταν στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας το 2019, ώστε να αποδυναμώσει τις κουρδικές δυνάμεις του SDF, στρέφοντας για παράδειγμα τον τοπικό πληθυσμό εναντίον του. Ταυτόχρονα, η αύξηση της ηλεκτροδότησης στις υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές θα συνέβαλε, όπως ελπίζει η Άγκυρα, στο να ενισχυθεί η αποδοχή του από τον πληθυσμό.
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
«Κατέχουν τη γη μας και τώρα μας κόβουν το νερό», ανέφεραν στο γαλλικό πρακτορείο, οι κάτοικοι της περιοχής. Για το πρόβλημα στη Χασάκα είχε προειδοποιήσει κλιμάκιο του ΟΗΕ, και η τελευταία διακοπή του νερού έχει διαρκέσει πάνω από 20 μέρες! Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζιμ Τζέφρεϊ, δεσμεύθηκαν να ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα για να λυθεί το θέμα, χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα.
Τη στήριξή της στους Κούρδους εξέφρασε παράλληλα η κυβέρνηση Άσαντ, διαμηνύοντας στον ΟΗΕ ότι «η διακοπή του πόσιμου νερού στη Χασάκα είναι έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Το ίδιο ακριβώς ανέφερε και σε επιστολή του προς τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πατριάρχης Ανιτόχειας Ιγνάτιος-Εφραίμ Β’, τονίζοντας ότι «πάνω από ένα εκατομμύριο Σύριοι στερούνται του βασικού τους δικαιώματος στη ζωή [...]».
»Η χρήση του νερού ως όπλο είναι βάρβαρη πράξη και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση, όμως, από τη διεθνή κοινότητα σε αυτή τη βαναυσότητα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του πληθυσμού της περιοχής. Αν συνεχίσει το εμπάργκο νερού, αυτή η απάνθρωπη πράξη μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».