Η προσπάθεια της Άγκυρας να επεκτείνει την επιρροή της στους μουσουλμάνους της Νοτίου Ασίας έρχεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων βημάτων τ...
Η προσπάθεια της Άγκυρας να επεκτείνει την επιρροή της στους μουσουλμάνους της Νοτίου Ασίας έρχεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων βημάτων του Προέδρου Ερντογάν για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας στον ισλαμικό κόσμο. Γνώστες των εξελίξεων ανέφεραν στους Hindustan Times πως ισλαμιστικές ριζοσπαστικές οργανώσεις σε μέρη της χώρας, όπως η Κεράλα και το Κασμίρ, χρηματοδοτούνται από τουρκικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
Η προσπάθεια της Άγκυρας να επεκτείνει την επιρροή της στους μουσουλμάνους της Νοτίου Ασίας έρχεται στο πλαίσιο του συνεχιζόμενων βημάτων του Προέδρου Ερντογάν, για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας στον ισλαμικό κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο και για να προσφέρει μια αναμορφωμένη, συντηρητική Τουρκία με οθωμανικές παραδόσεις ως πρότυπο για τα άλλα ισλαμικά έθνη.
Η μετατροπή του βυζαντινού καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, που θεωρήθηκε από τους σχολιαστές ως ορόσημο στην αναγέννηση της Τουρκίας ως ένα ισχυρό, μουσουλμανικό έθνος. Η εκκλησία είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και από τζαμί σε μουσείο το 1934.
Η αλλαγή ταιριάζει με το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Ερντογάν να προβάλλει τον εαυτό του ως παγκόσμιο προστάτη των μουσουλμάνων, κάτι σαν τους Οθωμανούς Χαλίφες. Πέρυσι είχε κάνει μικρά βήματα για να χτίσει μια συμμαχία μη αραβικών ισλαμικών χωρών, καθώς και μια χούφτα χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ιμράν Κχάν του Πακιστάν και του Μαχαθίρ Μποχαμάντ της Μαλαισίας. Το Ιράν και το Κατάρ είχαν επίσης εγκλωβιστεί.
Οι παρατηρητές του Πακιστάν λένε ότι το Ισλαμαμπάντ προσχώρησε στον Ερντογάν της Τουρκίας μετά την εμβάθυνση των δεσμών της Ινδίας με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πολιτική ατζέντα του Ερντογάν οδήγησε την κυβέρνησή του να επεκτείνει την επιρροή της με μουσουλμάνους της Νότιας Ασίας, ιδίως εκείνους που βρίσκονται στην Ινδία.
Ινδοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδοτεί επί χρόνια τον σκληροπυρηνικό αποσχιστή ηγέτη του Κασμίρ Σαντ Άλι Σιχ Γκελάνι. Η ταχέως αναπτυσσόμενη κλίμακα της προσπάθειας του, ήταν αυτή που πρόσφατα ώθησε τους οργανισμούς ασφαλείας να προβούν σε εκτενή επισκόπηση. Η κυβέρνηση του Ερντογάν χρηματοδοτεί θρησκευτικά σεμινάρια στην Ινδία, στρατολογώντας φονταμενταλιστές για να ριζοσπαστικοποιήσουν τους ανθρώπους , ενώ χρηματοδοτεί ταξίδια ριζοσπαστών για να ενισχύσει τις γνώσεις τους.
Η έκθεση της ασφάλειας αναφέρεται επίσης σε μια ισλαμιστική ριζοσπαστική οργάνωση με έδρα την Κεράλα, η οποία για κάποιο χρονικό διάστημα χρηματοδοτούνταν από την Τουρκία. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε: “Γνωρίζουμε επίσης ότι κάποιοι από αυτήν την ομάδα ταξιδεύουν στο Κατάρ για να συναντήσουν ορισμένα άτομα από την Τουρκία για να ζητήσουν χρηματοδότηση για τις δραστηριότητές τους. Αυτά τα ποσά ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια Rs για να διδάξουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Κεράλα¨. Εκτός αυτού, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Τουρκία, μαζί με το Πακιστάν, χρηματοδότησαν επίσης τον Ζακίρ Νάικ, τον αμφιλεγόμενο Ισλαμικό ιεροκήρυκα που κατηγορείται για ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμάνων, μέσω του Κατάρ.
Η Τουρκία έχει γίνει το «νέο Ντουμπάι» του Πακιστάν σε μικρότερη κλίμακα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μια αναφορά στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ήταν το δεύτερο σπίτι του ISI του Πακιστάν μεταξύ 2000 και 2010 και το επίκεντρο των δραστηριοτήτων κατά της Ινδίας στη δυτική Ασία .
Σύμφωνα με πηγή από υπηρεσία πληροφοριών στην οποία απέκτησαν πρόσβαση οι ΗΤ, όταν στις αρχές του τρέχοντος έτους ξέσπασαν διαμαρτυρίες για την τροποποίηση στους νόμους περί ιθαγένειας, η Τουρκία παρενέβη όχι μόνο για να επικρίνει την αλλαγή που ενδεχομένως θα έβλαπτε τα συμφέροντα των μουσουλμάνων, αλλά και με χρήματα για να συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες.
Οι Ινδοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας ριζοσπαστικοποίησης που χρηματοδοτήθηκε από την Άγκυρα, πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με το βαθύ κράτος του Πακιστάν. Σίγουρα, ο Ερντογάν ήταν ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης που μίλησε εναντίον της Ινδίας στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Κασμίρ. Σε μια επίσκεψη στο Πακιστάν νωρίτερα αυτό το έτος, ισχυρίστηκε ότι το Κασμίρ είναι τόσο σημαντικό για την Τουρκία όσο και για το Πακιστάν. «Το Κασμίρ είναι και θα είναι το ίδιο για εμάς. Χθες ήταν το Τσανάκαλε και σήμερα είναι το Κασμίρ”, είπε τον Φεβρουάριο. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που υποστηρίζει ενεργά την ατζέντα του Κασμίρ του Πακιστάν στον OIC και επίσης δημιουργεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα.
ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ