Νέα κίνηση φέρεται να ετοιμάζει η Αθήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνη...
Νέα κίνηση φέρεται να ετοιμάζει η Αθήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, Abdul-Hadi Al-Hawaij, αποκάλυψε ότι το υπουργείο του έχει συνομιλήσει με τον Έλληνα ομόλογό του.
Τόσο η Λιβύη όσο και η Ελλάδα συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους, καθώς και να συζητήσουν ορισμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Al-Hawaij σημείωσε ότι η Λιβύη χαιρετίζει μια λύση μέσω του άρθρου 74 του Δικαίου της θάλασσας, που αφορά λύσεις που βασίζονται σε συμφωνίες και αρχές καλής γειτονίας.
Το Λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τη συμφωνία που ορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Τόνισε ότι η Λιβύη χαιρετίζει κάθε συμφωνία που είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως αυτό έχει οριστεί από τον ΟΗΕ και το οποίο εξασφαλίζει τα αναφαίρετα δικαιώματα των Λίβυων, σημειώνεται σε λιβυκό ΜΜΕ.
Τόνισε ότι οι επισκέψεις του Λίβυου προέδρου του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, σε ορισμένες χώρες είχαν ως στόχο να αποσαφηνίσουν την πολιτική πρωτοβουλία της Λιβύης-Αιγύπτου. Ο ομιλητής ισχυρίστηκε ότι ο λαός της Λιβύης είχε εξαντληθεί από την παρουσία της φιλότουρκης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη.
«Ένας από τους πιο σημαντικούς όρους για συναίνεση μεταξύ των Λίβυων είναι να απομακρυνθεί ο τουρκικός κατοχικός στρατός από τη χώρα και να αφήσει τους Λιβύους να αντιμετωπίσουν την κρίση», πρόσθεσε.
Ο Al-Hawaij κάλεσε τους Λίβυους να σταματήσουν τη χρήση βίας και να μειώσουν τη δύναμη των πολιτοφυλακών. Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα εκμεταλλεύεται την κρίση και δεν προσπαθεί να την λύσει. Ακόμα ανέφερε ότι οι Λίβυοι κατάφεραν να καθιερώσουν ηγεσία το 1922, σε παρόμοιες συνθήκες στην πόλη Σύρτη και θα μπορούσαν να το κάνουν ξανά.
Ο Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για επιθέσεις ξένων μισθοφόρων και εξτρεμιστών στη Λιβύη, τους γείτονές της και την Ευρώπη. «Οι Σύριοι μισθοφόροι είναι ωρολογιακές βόμβες που θα εκραγούν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου», είπε, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές.
Ο Al-Hawaij κατέληξε, λέγοντας: «η διεθνής κοινότητα έχει μια νέα αντίληψη για την κρίση της Λιβύης. Τα αποτελέσματα του Βερολίνου και η Διακήρυξη του Καΐρου είναι σημαντικά για την επίλυση της κρίσης. Αυτά ενισχύουν το ρόλο της Ρωσίας στην κρίση και τον ρόλου ορισμένων φιλικών χωρών».
Με λίγα λόγια, η μόνη εκλεγμένη αρχή της Λιβύης αποκάλυψε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, ενώ ο εκνευρισμός για την παράνομη τουρκική παρουσία στη βορειοαφρικανική χώρα και η λεηλασία του πλούτου της χώρας είναι ξεκάθαρος. pentapostagma.gr