Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για μαζικότητα κρουσμάτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, με προεξ...
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για μαζικότητα κρουσμάτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, με προεξάρχοντα αυτά της Θεσσαλονίκης
Αλλά νέα τέσσερα κρούσματα προστέθηκαν στη λίστα των υγειονομικών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 94.
Την Πέμπτη, εντοπίστηκαν δύο νοσηλεύτριες στο Νοσοκομείο Καστορίας, μία νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Κοζάνης και ένα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Οι εργαζόμενες ήταν όλες ασυμπτωματικές, όπως και στην πλειοψηφία (66) των υγειονομικών που έχουν βρεθεί θετικοί.
«Οι ασυμπτωματικοί συνάδελφοι και νοσηλευόμενοι ασθενείς που ξεφεύγουν και νοσηλεύονται ως γενικά περιστατικά εν αγνοία τους γίνονται εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. Η απόφαση για τεστ κορωνοϊού στους συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια είναι ημιτελής», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα τεστ στους υγειονομικούς γίνονται μετά από ραντεβού που κλείνεται σε μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ εργάζονται κανονικά.
«Όταν νοσεί ένας που επιστρέφει από άδεια και είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Ασθενείς εισάγονται ως γενικά περιστατικά, λαμβάνεται δείγμα και βγαίνουν θετικοί μετά 4 ημέρες λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών και διασπείρουν τον ιό σε ασθενείς και προσωπικό», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο ίδιος υποστηρίζει μάλιστα ότι σε πολλά νοσοκομεία δεν κάνουν τεστ ούτε σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν από άδεια λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και μοριακών αναλυτών. «Συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και όσοι δεν πήγαν σε μέρη ή εκδηλώσεις επιβαρυμένες δεν κάνουν τεστ», λέει.
Και συμπληρώνει ότι δεν επαρκούν τα μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό ή είναι ακατάλληλα.
Ακατάλληλες μάσκες στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καταγγέλλει ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας ffp2 που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο από το Υπουργείο Υγείας ήταν ακατάλληλες για την περίθαλψη περιστατικών κορωνοϊού.
«Δεν προσφέρουν καμία ατομική προστασία στο προσωπικό σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου η οποία ενημέρωσε εγγράφως τη Διοίκηση, την 4η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας», εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες μάσκες σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι για άλλη χρήση.
«Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να ελέγξει τις καταγγελίες και εάν οι εν λόγω μάσκες ΚΝ95 είναι ακατάλληλες να αποσυρθούν από τα Νοσοκομεία που τυχόν χρησιμοποιούνται», λέει η ΠΟΕΔΗΝ.
Προβληματική η λειτουργία του ΚΥ Σουφλίου
Παράλληλα, η Ομοσπονδία με επιστολή που έχει στείλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι οι συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στο Σουφλί δεν είναι οι κατάλληλες εν καιρώ κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα και προσέρχονται στο ΚΥ στην πλειονότητά τους είναι θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά αντιμετωπίζονται ως κοινά περιστατικά.
«Τα ύποπτα κρούσματα εξετάζονται σε μια ακατάλληλη σκηνή την οποία παραχώρησε ο Ερυθρός Σταυρός όπου το χειμώνα η θερμοκρασία είναι κάτω του μηδενός και το καλοκαίρι βράζει. Ζητήθηκε οικίσκος και το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. Απολύμανση μετά από επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού δεν γίνεται άμεσα. Ο ΕΟΔΥ παραπέμπει στο Δήμο και ο Δήμος ανταποκρίνεται μετά από ημέρες», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΚΥ Σουφλίου.
Υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη υγειονομικού υλικού και αναγκάζονται οι ίδιοι να αγοράζουν Μέσα Ατομικής Προστασίας.
«Οι Υγειονομικές Μονάδες των συνόρων θέλουν ενίσχυση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα της εν λόγω ακριτικής υγειονομικής μονάδας», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ προς τους κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη.