Κατά την πρώτη ημέρα μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, η ισλαμιστική τρομοκρατικ...
Κατά την πρώτη ημέρα μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κάλεσε τους ηγέτες της περιοχής να «σπάσουν την σιωπή τους» προκειμένου να «θέσουν τέρμα» στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.
Το εβραϊκό κράτος, το οποίο επιβάλλει εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια αποκλεισμό στη Γάζα, έκλεισε επίσης το Κερέμ Σαλόμ, σημείο εισόδου εμπορευμάτων και καυσίμων στον θύλακα, κάτι που συνέβαλε στο κλείσιμο του μοναδικού τοπικού ηλεκτρικού σταθμού.
Χαρακτηρίζοντας το τελευταίο αυτό μέτρο «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», η ισλαμιστική Χαμάς κάλεσε σε μια ανακοίνωση τους διεθνείς οργανισμούς και «εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις στην περιοχή» να «σπάσουν τη σιωπή τους για να θέσουν τέρμα» στον αποκλεισμό.
Ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που βρίσκεται από το 2007 στην εξουσία σε αυτόν τον θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, η Χαμάς δήλωσε επίσης πως η «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Ισραήλ θα συνέβαλλε στη «συντήρηση των εγκλημάτων και παραβιάσεων» εναντίον των Παλαιστινίων.
Ο Μάικ Πομπέο ξεκίνησε σήμερα στην Ιερουσαλήμ μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να θέσει το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και αραβικές χώρες, μετά την ανακοίνωση, στις 13 Αυγούστου, της αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Λίγο πριν από την άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου στο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες νέα πλήγματα εναντίον θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014), κατέληξαν πέρυσι σε άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή μηνιαίας οικονομικής βοήθειας 30 εκατ. δολαρίων από το Κατάρ προς τη Γάζα, όπου η ανεργία υπερβαίνει αυτή τη στιγμή το 50%, αλλά και διάφορα οικονομικά σχέδια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, η εφαρμογή των σχεδίων αυτών είναι στο επίκεντρο της διαφοράς ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ και των ανταλλαγών πυρών.