Οι μαζικοί εμβολιασμοί με το εμβολίο κατά του κορωνοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσουν στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του ...
Οι μαζικοί εμβολιασμοί με το εμβολίο κατά του κορωνοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσουν στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, 20 χώρες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες του Sputnik V. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να γίνει ο ίδιος πειραματόζωο για το καινούριο εμβόλιο.
Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ στον ρωσικό αιφνιδιασμό με το Sputnik V ήρθε από την κοινότητα των ειδικών - και με σφοδρότητα. «Πέρα από τα όρια της βλακείας», χαρακτήρισε την, κατά τη γνώμη του, βεβιασμένη κίνηση των Ρώσων ο Τζον Μουρ, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Weill Cornell της Νέας Υόρκης, συμπληρώνοντας: «Ο Πούτιν δεν έχει εμβόλιο. Απλώς κάνει πολιτικό παιχνίδι».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν πολλοί άλλοι Αμερικανοί ειδικοί, ενώ ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Αμερικής, δρ Αντονι Φάουτσι, δήλωσε: «Το να λες ότι έχεις ένα εμβόλιο δεν σημαίνει ότι έχεις αποδείξει πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αν θέλαμε κι εμείς, εδώ στις ΗΠΑ, να κάνουμε κακό σε πολύ κόσμο ή να χορηγήσουμε κάτι αναποτελεσματικό, θα μπορούσαμε να το κάνουμε, π.χ., από την επόμενη εβδομάδα. Αλλά δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα».
Το Sputnik V είναι προϊόν που δημιούργησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Γκαμαλέγια της Μόσχας, το οποίο υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Υγείας. Στην αρχή, κατά τη Φάση 1 των δοκιμών, όταν χορηγήθηκε σε 38 εθελοντές, το σκεύασμα αναφερόταν με τον κωδικό Gam-COVID-Vac Lyo.
Σε ό,τι αφορά τη σύστασή του, το Sputnik V ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων με φορέα κάποιον αδενοϊό.