Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία απορρίπτει την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και επιχειρεί να επαναφέρει στο πρ...
Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία απορρίπτει την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το παράλογο Τουρκολυβικό Μνημόνιο αλλά και την επιλεκτική επίκληση της διεθνούς νομολογίας σε ότι αφορά την επήρεια των νησιών με προφανή επιδίωξη την «εξαφάνιση» των θαλασσίων ζωνών των Ελληνικών νησιών.
Η Τουρκία -όπως αναφέρει πάντα το Liberal.gr- επιμένει σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία και συνθέτουν την επιχειρηματολογία την οποία επικαλέσθηκε για να εφεύρει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη: ότι τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα αποκοπής (cut-off effect) στην προβολή των έναντι ηπειρωτικών ακτών. Δηλαδή τα νησιά όπως η Ρόδος ,η Κάρπαθος η Κάσος και η Κρήτη «εξαφανίζονται» προκειμένου να μην διακοπεί η προβολή των ακτών της Τουρκίας μέχρις ότου συναντήσουν την προβολή των ακτών της Λιβύης. Επίσης στην Ρηματική Διακοίνωση η Τουρκία επιμένει στην θέση ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών (όπως η Ελλάδα και η Τουρκία) και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά» αυτής της οροθετικής γραμμής, δεν δικαιούνται παρά μόνο χωρικών υδάτων. Επίσης κάνει έμμεση επίκληση της Αρχής της Αναλογικότητας επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.
Η Τουρκία έτσι θέτει το πλαίσιο και των θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει στις διερευνητικές συνομιλίες, την επανάληψη των οποίων επιδιώκουν οι Γερμανοί , θεωρώντας ότι αυτή είναι η οδός για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή, θέλοντας να παρακάμψουν και να υποβαθμίσουν το πραγματικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την αναθεωρητική-ηγεμονική πολιτική της Τουρκίας.
Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι η Τουρκία παρά τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων όπως του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, κάθε άλλο παρά επιχειρεί να επικαλεστεί τα σημεία της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας για τα οποία έχει ασκηθεί κριτική στο εσωτερικό αλλά αντιθέτως επιλέγει την συνολική απόρριψη της Συμφωνίας αυτής (προς απογοήτευση όσων υποστηρίζουν ότι η Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία… δικαιώνει και προσφέρει επιχειρήματα στην Τουρκία).
Η τουρκική Ρηματική Διακοίνωση:
«A/74/990
Ρηματική διακοίνωση της 14ης Αυγούστου 2020 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη έχει την τιμή να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα: Η Τουρκία ενημερώθηκε για συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας στις 6 Αυγούστου 2020 σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μετά από ενδελεχή εξέταση της συμφωνίας, η Τουρκία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 (βλέπε A/74/757), τμήμα της οποίας οριοθετείται μέσω του Μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο της 27ης Νοεμβρίου 2019, το οποίο επικυρώθηκε και από τις δύο χώρες και τέθηκε στη συνέχεια σε ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου 2019.
Η τουρκική θέση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, μετά το προηγούμενο διαφόρων αποφάσεων διεθνών οργανισμών διαιτησίας, βασίζεται στις αρχές ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αποκοπής στην προβολή των ακτών .Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών ακτών δεν μπορούν να δημιουργήσουν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων· και το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας.