Ο παπάς τρομοκρατημένος αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία και τρέχει πανικόβλητος για να σωθεί και να μην βρεθεί κάτω από τα χαλάσματα ...
Ο παπάς τρομοκρατημένος αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία και τρέχει πανικόβλητος για να σωθεί και να μην βρεθεί κάτω από τα χαλάσματα
Μια νέα μαύρη σελίδα «γράφτηκε» στον Λίβανο που πλήττεται από την οικονομική κρίση και δεν λέει να συνέλθει από τις πολιτικές αναταραχές. Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει υπερβεί τους 100, οι τραυματίες είναι περίπου 5.000 και οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια δεκάδες, νέα βίντεο από την φονική έκρηξη βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν το τρομακτικά μεγάλο μέγεθος της καταστροφής.
Βίντεο που φιλοξενείται σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Παπάς χοροστατεί και ξαφνικά τα φώτα σβήνουν, το έδαφος σείεται και τα αντικείμενα της εκκλησιαστικής αίθουσας πέφτουν.
Ο παπάς τρομοκρατημένος αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία και τρέχει πανικόβλητος για να σωθεί και να μην βρεθεί κάτω από τα χαλάσματα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Λιβάνου αποφάσισε να θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό όλους τους αξιωματούχους του λιμανιού της Βηρυτού που ήταν υπεύθυνοι για τις αποθήκες και την ασφάλεια, αναφέρουν υπουργικές πηγές στο Reuters.
Κάθε φορά που τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν κάποιον ζωντανό από τα συντρίμμια, οι παριστάμενοι ξεσπούν σε πανηγυρισμούς. Ένας από τους διασωθέντες ήταν ένας νεαρός άνδρας, που είχε εγκλωβιστεί κάτω από ένα γκρεμισμένο κτήριο για άνω από 10 ώρες. Μόλις τον ανέσυραν, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Έντονο είναι το πρόβλημα της στέγασης, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου έσπευσε να δημιουργήσει προσωρινά καταφύγια με τρόφιμα, είδη υγιεινής και βασικές ανάγκες, για να στεγάσει έως και 1.000 οικογένειες.
Όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή. Κάτοικοι, ξενοδοχεία, σχολεία και φορείς προσφέρουν καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ οι προσπάθειες συντονίζονται μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στο hashtag #ourhomesareopen.
Tα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.