Εκείνη η Πέμπτη –16 Ιουλίου– ήταν για τον διευθυντή της ΔΟΥ Κοζάνης, Γιάννη Ποδιώτη, η πρώτη ημέρα δουλειάς, μετά ολιγοήμερη άδεια. ...
Εκείνη η Πέμπτη –16 Ιουλίου– ήταν για τον διευθυντή της ΔΟΥ Κοζάνης, Γιάννη Ποδιώτη, η πρώτη ημέρα δουλειάς, μετά ολιγοήμερη άδεια.
Δύο μέρες νωρίτερα, την Τρίτη, είχε περάσει συνέντευξη στην Αθήνα για τη θέση του γενικού διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης στην ΑΑΔΕ. Η συνέντευξη είχε πάει καλά, ο Ποδιώτης είχε επιστρέψει στο γραφείο γεμάτος όρεξη για δουλειά. Η μέρα κυλούσε ήρεμα – όπως κάθε μέρα στα δύο χρόνια που υπηρετεί εκεί ως διευθυντής. Είχε να το λέει, δεν είχε ποτέ συμβεί το παραμικρό παρατράγουδο, δεν είχε χρειαστεί ποτέ να καλέσει την αστυνομία, ακόμα και οι συνηθισμένοι σε άλλες εφορίες διαξιφισμοί μεταξύ φορολογουμένων και υπαλλήλων, στην Κοζάνη ήταν πολύ σπάνιοι. Γι’ αυτό η κραυγή που έσπασε την ησυχία του τρίτου ορόφου, όπου βρίσκεται το γραφείο του διευθυντή, ακούστηκε παράταιρη, απόκοσμη: «Βοήθεια, πάρτε την αστυνομία, ένας με τσεκούρι χτυπάει τον Πέτρο!».
«Εκείνη τη στιγμή στο μυαλό μου είχα ότι κάποιος διαπληκτίζεται με τον υπάλληλο. Σκέφτηκα ότι χτυπάει υπολογιστές, όχι ότι ανοίγει κεφάλια», λέει ο διευθυντής της ΔΟΥ Κοζάνης στην «Καθημερινή», με την απόσταση του ενάμιση μήνα από το τραγικό συμβάν. «Ετρεχα προετοιμασμένος να διαλύσω έναν καβγά, όμως όταν έφτασα αντίκρισα μια κοπέλα μες στα αίματα. Ηταν τόσο το αίμα που δεν κατάλαβα ποια ήταν». Ηταν η Μαρία, το τρίτο θύμα του δράστη.
Οταν αργότερα παρακολούθησε καρέ καρέ το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος πάλευε ήδη μόνη της επί μισό λεπτό μαζί του, προσπαθώντας να αποφύγει τα χτυπήματά του. «Από ένστικτο όρμηξα κατά πάνω του για να του πάρω το τσεκούρι». Ηταν ένας ψηλός και λεπτός άνδρας, με γένια και μακριά μαλλιά πιασμένα σε κοτσίδα. «Από τα πρώτα δευτερόλεπτα ένιωσα ότι είμαι πιο δυνατός. Φώναξα “Μαρία φύγε”, θυμάμαι και σκέφτηκα ότι αφού τον “έχω” θα περιμένω μέχρι να έρθει η αστυνομία. Ενώ πάλευα μαζί του, του είπα “Τι έκανες, το ξέρεις;” “Τσιράκι του συστήματος είσαι, να δεις τι θα πάθεις”, έλεγε αυτός. Τότε ήρθαν μια επιμελήτρια και ένας συμβασιούχος καθαριότητας, ένας άνθρωπος που παίρνει 600 ευρώ και πηγαινοέρχεται στην υπηρεσία από την Πτολεμαΐδα, και άρχισαν να του τραβάνε το τσεκούρι. Κάποια στιγμή του το πήραμε, τον έριξα κάτω και περίμενα να έρθει η αστυνομία». Ολα αυτά συνέβησαν μέσα σε ελάχιστη ώρα. Η αστυνομία έφτασε σε περίπου 4 λεπτά από τη στιγμή που ο πρώτος υπάλληλος ενημέρωσε τον διευθυντή. «Καθάρισα τους εφοριακούς, θα έρθει και εσάς η σειρά σας», φώναζε ο δράστης. Μόνο όταν ήρθε η αστυνομία, ο Ποδιώτης αντιλήφθηκε πόσο αίμα είχε χυθεί στο πάτωμα του Γραφείου Εισοδήματος, το κακό που είχε συμβεί.
Πριν φτάσει ο Γιάννης Ποδιώτης στον δεύτερο όροφο, ο 45χρονος δράστης είχε καταφέρει πολύ σοβαρά χτυπήματα σε δύο εργαζομένους. Το πρώτο θύμα, ένας 56χρονος άνδρας, νοσηλεύεται ακόμα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Μολονότι δεν υποστηρίζεται πλέον μηχανικά, βρίσκεται σε κώμα καθώς έχει υποστεί πολύ βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς, απαιτείται μακροχρόνια εξειδικευμένη θεραπεία σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού. Το δεύτερο θύμα, η 67χρονη υπάλληλος της ΔΟΥ Κοζάνης από μέρα σε μέρα θα εξέλθει από τη ΜΕΘ αλλά η αποθεραπεία θα συνεχιστεί. Από την επίθεση που δέχθηκε έχασε το ένα της μάτι. Η Μαρία, η 47χρονη γυναίκα που αντίκρισε ο Ποδιώτης, με το που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος, υπέστη κάταγμα στο κρανίο και τραύμα στην πλάτη, αλλά είναι σήμερα καλά και έχει επιστρέψει στην οικία της για την περαιτέρω αποθεραπεία.
Τα ψυχολογικά τραύματα είναι όμως βαθιά για όλους όσοι βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στην υπηρεσία. Το γραφείο Εισοδήματος από τη μια μέρα στην άλλη ήταν αποδεκατισμένο. Οπως ήταν λογικό, την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, η ΔΟΥ έμεινε κλειστή, ενώ Δευτέρα και Τρίτη οι συναλλαγές ξεκίνησαν στις 10 π.μ. Ο Ποδιώτης είχε συστήσει ήδη λόγω κορωνοϊού μια ομάδα στο Viber με όλους τους εργαζομένους, με σκοπό να συνεννοούνται για τα τρέχοντα θέματα. Αυτή την ομάδα ενεργοποίησε και εκείνες τις ημέρες, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Να δουν επίσης πώς θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει το Εισόδημα.
Τις επόμενες ημέρες, η στήριξη της κοινωνίας της Κοζάνης –και όχι μόνον– ήταν συγκινητική. Ψυχίατροι της πόλης προσφέρθηκαν για βοήθεια εθελοντικά, συνάδελφοι από τις ΔΟΥ Καστοριάς και Πτολεμαΐδας προσφέρθηκαν να στηρίξουν την υπηρεσία αυτές τις δύσκολες ώρες. Η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Ολγα Πουταχίδου, που είναι ψυχολόγος, ανέλαβε να πραγματοποιήσει ομαδικές συνεδρίες με τους εργαζομένους της ΔΟΥ Κοζάνης. Σταδιακά, η υπηρεσία επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς, χωρίς το μαύρο σύννεφο του τραγικού συμβάντος να έχει ακόμα διαλυθεί. Εταιρεία σεκιούριτι ανέλαβε τη φύλαξη του κτιρίου και οι συναλλαγές ενθαρρύνεται να γίνονται ηλεκτρονικά. «Αυτό που θα έπρεπε να κάνει το Δημόσιο τόσα χρόνια… Επρεπε να χυθεί αίμα...».
Πληροφοριακά, ο Γιάννης Ποδιώτης δεν πήρε τελικά τη θέση του γενικού διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης.
Πηγή: Καθημερινή