Ανάλυση με έμφαση στην περιπλοκότητα των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, η εφημερίδα Les Echos (κείμενο Yves Bourdillon) σημειώνει ότι ο...
Ανάλυση με έμφαση στην περιπλοκότητα των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, η εφημερίδα Les Echos (κείμενο Yves Bourdillon) σημειώνει ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι πεζοναύτες διεξάγουν αντίπαλες στρατιωτικές ασκήσεις όχι μακριά ο ένας από τον άλλο, σε μια περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας, με φόντο «ορέξεις» για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, σύμφωνα με την Hellasjournal.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν προειδοποίησε την Τετάρτη την Ελλάδα για «κάθε λάθος που θα οδηγούσε στην καταστροφή της» και ανακοίνωσε ότι η χώρα του «θα λάβει αυτό που της αναλογεί στο Αιγαίο», αφού εκτίμησε ότι το Ελληνικό Ναυτικό δεν είχε καν το δικαίωμα να εκδώσει Navtex, πριν από την έναρξη των ασκήσεων.
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης την αιφνιδιαστική συμμετοχή τους στις ελληνικές ασκήσεις νοτίως της Κρήτης και της Κύπρου, ενώ τα ΗΑΕ, πολύ προσηλωμένα στον αγώνα κατά του Ισλαμισμού, και συνεπώς με κακές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, αναπτύσσουν τέσσερα F16 στην Κρήτη.
Οι γαλλικές δυνάμεις ανέπτυξαν τη φρεγάτα Lafayette, τρία αεροσκάφη Rafale και ένα ελικόπτερο. Όσο για το ελικοπτεροφόρο Τonnerre, το οποίο είχε συμμετάσχει σε προηγούμενη κοινή άσκηση με την Αθήνα, συνεχίζει το ταξίδι του στη Βηρυτό για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια πριν την άφιξη του Emmanuel Macron την 1η Σεπτεμβρίου.
Η παρουσία γαλλικών και ιταλικών πλοίων ενδέχεται να αποτρέψει τον Erdogan από το να προκαλέσει ένα περιστατικό. Εμφανιζόμενος ότι θέλει να ηρεμήσει το παιχνίδι, ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο “χωρίς προϋποθέσεις” με την Ελλάδα… ενώ αυτό ήταν αδύνατο, ακριβώς λόγω των προϋποθέσεων που επέβαλε η Αθήνα.
Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές της και ειδικότερα να αποσύρει από την περιοχή το υποβρύχιο σκάφος αναζήτησης «Oruç Reis», συνοδευόμενο από φρεγάτες.
Η υπόθεση είναι περίπλοκη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε οργανώσει, τη Δευτέρα, μια κοινή άσκηση αεροπορίας με … ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν σε μια λεπτή άσκηση ισορροπία στην κρίση, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του NATO.
Την ίδια στιγμή, αν και υποστηρίζει την Ελλάδα, η Ρώμη κινητοποίησε ένα αντιτορπιλικό “Durand De La Penne” και ένα δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού προς όφελος των τουρκικών φρεγατών που ασχολούνται με μια άλλη επιχείρηση για την ασφάλεια, την «Ασπίδα της Μεσογείου»…
Η Γερμανία, διατηρεί πάντα προνομιακούς δεσμούς με την Άγκυρα και έχει συμμετάσχει σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και στην Άγκυρα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, θεώρησε ότι «η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ την Πέμπτη. «Η αποκρυστάλλωση μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής θέσης υπέρ της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική, τόσο για την Αθήνα όσο και για την ΕΕ», λέει ο Βασίλειος Ντούσας, ειδικός στην περιοχή (της αν. Μεσογείου) στο Chatham House. «Είναι ζωτικής σημασίας να αποτραπεί η κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής».