Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν μια από τις πιο επείγουσες και περίπλοκες προκλήσεις την Πέμπτη κ...
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν μια από τις πιο επείγουσες και περίπλοκες προκλήσεις την Πέμπτη καθώς προσπαθούν να πείσουν την Ελλάδα και τη γειτονική της Τουρκία να αποσυρθούν από το χείλος της σύγκρουσης στη Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, ( σε κείμενο των Lorne Cook, Geir Moulson, AP).
Προφανώς, είχε μικρή επιτυχία. Η Ε.Ε. επιμένει ότι «όλες οι πιθανότητες βρίσκονται στο τραπέζι» στη διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών, της οποίας θα προΐσταται ο Borrell. Αυτό θα περιλαμβάνει κυρώσεις με σκοπό να αλλάξει η πορεία δράσης της Τουρκίας, αλλά και άλλα πολιτικά και διπλωματικά ‘μαστίγια και καρότα’. Μία χώρα πρότεινε την άρση από την Τουρκία του στάτους της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.
Σε ενημέρωση ανταποκριτών εν όψει των συνομιλιών, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «στο μυαλό του Borrell, αυτό που έχουμε είναι ένας σοβαρός κίνδυνος να κλιμακωθεί η κατάσταση στρατιωτικά στην ανατολική Μεσόγειο. Η βασική του ανησυχία είναι να προσπαθήσει να αποτρέψει αυτή την κατάσταση».
Ο αξιωματούχος που δεν επιτρέπεται να κατονομαστεί δημοσίως δήλωσε ότι ο Borrell δεν σκέφτεται «έναν τεράστιο και ευφάνταστο σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να προσελκύσει την Τουρκία στη θέση μας, αλλά βασικά να σταματήσει αυτό που θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές, ακούσιες και ανεπιθύμητες συνέπειες».
«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, επειδή ζούμε πραγματικά σε πολύ δύσκολες στιγμές στη σχέση μας με την Τουρκία. Αυτό δεν το είχαμε δει πριν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Παραμένει ασαφές τι θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει συμπεριφορά που η ΕΕ θεωρεί παράνομη και η Τουρκία το θεωρεί ως υπεράσπιση των σαφών της δικαιωμάτων. Μέτρα λήφθηκαν κατά το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της περικοπής κονδυλίων που θα αφορούσαν την προετοιμασία της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ και του εικονικού παγώματος των συνομιλιών ένταξης, ωστόσο η Άγκυρα γίνει μόνο πιο απαιτητική.
Επιπλέον, ο τούρκος Πρόεδρος έχει επιδείξει την προθυμία του να ενθαρρύνει μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία να διασχίσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΕΕ κατανοεί τις απαιτήσεις του. Η Ευρώπη παραμένει βαθιά αποσταθεροποιημένη από τις αφίξεις του 2015 που έφτασαν πάνω από ένα εκατ. αιτούντες ασύλου.https://hellasjournal.com