Σε πρώτη φάση η Τουρκία προχωράει σε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκεί που της φαίνεται πως είναι πιο εύκολο να το ...
Σε πρώτη φάση η Τουρκία προχωράει σε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκεί που της φαίνεται πως είναι πιο εύκολο να το κάνει, δηλαδή στην περιοχή του Καστελόριζου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη, στον οποίο απεικονίζεται η δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ πλέει «εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο»!
Η Άγκυρα «αποφεύγει» τον 28ο μεσημβρινό, για έναν πολύ βασικό λόγο: Η Άιγυπτος έχει έννομα συμφέροντα μετά την απόκτηση και του υπόλοιπου «Ζορ» μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθεί το αιγυπτιακό Ναυτικό για να τα προστατέψει.
Αυτό η Άγκυρα θέλει να το αποφύγει. Δεν θέλει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας-Αιγύπτου γιατί ξέρει ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.
Το Καστελόριζο έμεινε απ΄'εξω. Ούτε η Αίγυπτος και φυσικά ούτε ο νόμιμος ιδιοκτήτης, η Ελλάδα, ήθελαν να «εξοργιστεί» η Τουρκία.
Η Άγκυρα μέσω του χάρτη προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίπλα την Κάρπαθο.
"Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Στην Ελλάδα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα", δήλωσε ο Cagatay Erciyes, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Erciyes, με ανάρτησή του στο Twitter, τονίζει πως ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.
"Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας.
Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ο Erciyes πρόσθεσε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους και παράλογους ισχυρισμούς της. "Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία είναι εκείνη που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών", δήλωσε ο Erciyes.