Πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφει ο αριθμός των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κορονοϊό στα νοσοκομεία αναφοράς, προβληματίζοντας ιδι...
Πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφει ο αριθμός των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κορονοϊό στα νοσοκομεία αναφοράς, προβληματίζοντας ιδιαίτερα τις Υγειονομικές Αρχές εν όψει και του ανοίγματος των σχολείων και φυσικά του κύματος της γρίπης.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, φτάσαμε στους 53 διασωληνωμένους το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, από τους μόλις 7 στις 30 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Ματίνα Παγώνη «μας ανησυχεί ο αριθμός των διασωληνωμένων… Μπορεί να αυξήθηκαν τα κρούσματα και να έφτασαν μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε τα 372, ωστόσο αυτοί οι δυο παράμετροι διασωληνωμένοι και νοσηλευόμενοι είναι πιο σημαντικοί. Δεν έχει νόημα να προβλέπουμε αριθμούς, αλλά να παρακολουθούμε την εξέλιξη του ιού βδομάδα βδομάδα… Ο αριθμός των κρουσμάτων αυτή την στιγμή αντιστοιχεί στο διάστημα μετά τις 20 με 25 Αυγούστου, που ήταν όλη η επιστροφή από τις διακοπές. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι ασυμπτωματικοί, γι αυτό επιβάλλεται να αυξηθούν τα τεστ για να μπορέσουμε να κάνουμε και γρήγορες ιχνηλατήσεις».
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, αύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία και όπως επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» της Φαίης Μαυραγάνη «θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Η εμπειρία από Ευρωπαϊκά κράτη δείχνει κατάσταση διαχειρίσιμη» .
Ο καθηγητής τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και τα παιδιά προσαρμόζονται και τηρούν τα μέτρα αν τα παρουσιάσουν με απλό τρόπο. Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό ένα διάστημα προσαρμογής αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα δείξουμε στα παιδιά να πλένουν χέρια, να κάνουν διάλειμμα και να μην συνωστίζονται.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, αν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Για τη διασπορά του ιού στα Γιαννιτσά, ο καθηγητής ανέφερε πως οφείλεται στις συνθήκες σε αυτά τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων -πολυ υψηλές θερμοκρασίες από μηχανήματα, φασαρία και δυνατές ομιλίες- αλλά και στο ότι οι εργαζόμενοι μένουν κοντά, είναι κάτοικοι σε μικρές κοινωνίες. «Δεν ανησυχούμε», είπε. Όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Astrazeneca που ξεκίνησαν ξανά σχολίασε ότι αν δεν προκύψει κάτι άλλο, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση.