Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ Η Σακελλαροπούλου: «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο»... ΕΣΥ δεν πρέπει να ζωστείς τις εξαρτήσεις...;;;

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και στο μεροληπτικό δημοσιογράφο Nic R...


Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και στο μεροληπτικό δημοσιογράφο Nic Robertson, για τις εντάσεις με την Τουρκία.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπερασπίστηκε την ελληνική κυριαρχία από το Καστελλόριζο, το οποίο επισκέφθηκε αυτές τις δύσκολες ώρες για τους κατοίκους του




Το βίντεο προαναγγέλλεται με σύντομο κείμενο όπου σημειώνεται ότι οι δύο Νατοϊκοί σύμμαχοι, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο κοντινότερο σημείο στρατιωτικής σύγκρουσης εδώ και δεκαετίες, καθώς φουντώνουν οι εντάσεις μεταξύ τους, αναφορικά με διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο.

Βεβαίως δεν λέει αλήθεια διότι είναι η Τουρκία που έχει παράνομες απαιτήσεις.

Όπως αναφέρει το κανάλι, ο Nic Robertson μιλά κατ’ αποκλειστικότητα με την Ελληνίδα Πρόεδρο, σε ένα μικροσκοπικό νησί, λιγότερο από 2 μίλια απόσταση από την Τουρκία.

Το βίντεο ξεκινά με εικόνες από την άφιξη της κ. Σακελλαροπούλου στο ακριτικό Καστελλόριζο ένα μικροσκοπικό νησί μόλις 500 περίπου κατοίκων, με την επισήμανση ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται το νησί για την επέτειο της απελευθέρωσης του, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Τουρκία, η οποία απέχει λιγότερο από 2 μίλια.

ΠτΔ Σακελλαροπούλου: «Ζούμε σε “ευαίσθητους” καιρούς, αλλά είμαστε όλοι υπέρ του διαλόγου.

»Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υποστηρίζει το διάλογο. Διάλογο ασφαλώς, όχι υπό απειλές».

»Η επίσκεψη εδώ, σε μια χρονική περίοδο εντάσεων, δε συνιστά “προκλητικό μήνυμα” έναντι της Τουρκίας;» ερωτά ο μεροληπτικός δημοσιογράφος του CNN.

ΠτΔ Σακελλαροπούλου: «Δε νομίζω ότι η ειρηνική επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας, μπορεί να είναι υπό οποιοδήποτε τρόπο προκλητική».

Βεβαίως η ορθή απάντηση της κ. Σακελλαροπούλου όφειλε να ήταν: «Αποτελεί πρόκληση να επισκέπτομαι έδαφος της πατρίδας μου;».

Έτσι απαντάνε. Όχι σαν να βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη.

Στο σημείο αυτό, ο Nic Robertson παρατηρεί ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ταυτόχρονα και ακριβώς απέναντι στις ακτές της Τουρκίας, διεξάγει επίσκεψη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας (σχετικές εικόνες με τον Χουλουσί Ακάρ).

Στη συνέχεια και επιβαίνοντας σε λέμβο ανοικτά του Καστελλόριζου, ο δημοσιογράφος παρατηρεί (δείχνοντας από τη μία τις ακτές της Τουρκίας και από την άλλη του Ελληνικού ακριτικού νησιού) ότι στο επίκεντρο της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, βρίσκεται ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι η Ελλάδα, με ορισμένα πολύ μικρά νησιά της, διεκδικεί δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο στα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα στη Μεσόγειο.

Κι ενώ στο βίντεο προβάλλεται εικόνα με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες σε …διαφιλονικούμενα ύδατα με την υποστήριξη του πολεμικού της ναυτικού, κι από τότε, ξεκίνησε ένας πόλεμος λέξεων (εκατέρωθεν).




Τα νερά, βεβαίως, δεν είναι διαφιλονικούμενα, είναι ελληνικά.

Στο σημείο αυτό κι ενώ προβάλλεται στο background, σύντομο απόσπασμα από ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, ο Nic Robertson σημειώνει ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, με την απόκτηση 18 πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία, προσλαμβάνοντας έως και 15χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και πλοίων για το πολεμικό της ναυτικό.

Nic Robertson: Γιατί τώρα;
ΠτΔ Σακελλαροπούλου: «Η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτές τις κινήσεις».

Nic Robertson: Προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς την Τουρκία;
ΠτΔ Σακελλαροπούλου: «Όχι μόνο για να σταλεί ένα μήνυμα, αλλά γιατί ενώ επιθυμούμε την ειρήνη, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο».

Παρόλα αυτά –επισημαίνει ο δημοσιογράφος– κανείς εδώ (στο Καστελλόριζο) δεν πανικοβάλλεται, έχουν ξαναδεί παρόμοια κατάσταση.

Επιβιβαζόμενος σε σκάφος που κάνει το δρομολόγιο προς/από τις απέναντι τουρκικές ακτές, συνομιλεί με τον καπετάνιο Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός «δεν υπάρχει πρόβλημα, όλα είναι καλά, τέλεια».

Ο Nic Robertson σχολιάζει ότι μπορεί προς το παρόν, να έχει δίκιο ο Έλληνας καπετάνιος, καθότι το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία απέσυρε το ερευνητικό της σκάφος.

Nic Robertson: Πιστεύετε ότι αυτή η ένταση για τα αποθέματα των υδρογονανθράκων, υποχωρεί, τελείωσε;
ΠτΔ Σακελλαροπούλου: «Δεν είμαι τόσο βέβαιη, διότι όλα, (και οι σχέσεις με την) Ελλάδα, την Κύπρο, στη Μεσόγειο, θα εξελιχθούν σε στάδια.

»Όλοι επιθυμούν τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ».