Η Γαλλία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και σε κάθε τόνο ζητά κυρώσεις στην Τουρκία. Όμως η Γερμανία έχ...
Η Γαλλία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και σε κάθε τόνο ζητά κυρώσεις στην Τουρκία. Όμως η Γερμανία έχει δική της ατζέντα και αυτό αποκαλύπτεται και από τα… παράπονα που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άνγκελα Μέρκελ και την αντίδραση της καγκελαρίου.
Η στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα και κυρίως η συμβολική κίνηση να σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle έχουν κάνει… «μπαρούτι» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ύβ Λε Ντριάν διαμηνύει ξεκάθαρα ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι και ο «σουλτάνος» τις γνωρίζει, έρχεται στο φως ακόμη ένα μέρος των όσων είπε ο Τούρκος πρόεδρος πριν από μερικές μέρες με την Άνγκελα Μέρκελ.
Επί της ουσίας, ο Ερντογάν ρώτησε τη Μέρκελ τι δουλειά έχει το Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο και με ποιο δικαίωμα η Γαλλία «είναι στα πόδια μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Η δε Μέρκελ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε στον Ερντογάν ότι πρόθεσή της ήταν να μιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν «για να δούμε πως θα λυθεί» το θέμα και στη συνέχεια φέρεται να είπε ότι θα τηλεφωνήσει και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Του υποσχέθηκε δε, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι μετά τις συνομιλίες με Μακρόν και Μητσοτάκη, θα ξαναμιλούσε μαζί του για να δουν πως θα προχωρήσουν. Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε προς τον Ερνογάν πως πρέπει να σταματήσει η ένταση και να αρχίσει ο διάλογος.
Εξάλλου, όπως ανέφερε και δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitungen «ο Ερντογάν είπε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί την υποστήριξη που έχουν επιδείξει ορισμένα κράτη για την “εγωιστική και άδικη στάση” της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, η εφημερίδα είχε κρίνει ότι «με αυτή την κίνηση ο Ερντογάν δείχνει μετά από καιρό ότι είναι λίγο-πολύ έτοιμος για διάλογο».
Ο ανένδοτος ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία καλά κρατεί, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Ύβ Λε Ντριάν να στέλνει, την Κυριακή (06.09.2020) νέο τελεσίγραφο στην Άγκυρα: ή σταματά τις προκλήσεις ή έρχονται κυρώσεις. Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μίλησε με τον Ερντογάν του μετέφερε πως οι εντάσεις πρέπει να σταματήσουν και πρότεινε πολυμερή διάσκεψη.
«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν κατά της Τουρκίας αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου» τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ και σημείωσε πως «είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι». Αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων. Έχουμε πολλές επιλογές στο τραπέζι και το γνωρίζει εκείνος (σ.σ. ο Ερντογάν)».
Προπαγάνδα με το Oruc Reis και άσκηση στα κατεχόμενα
Λίγες μέρες αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κύπρο από το 1974 και η Γαλλία έστειλε μαχητικά να προσγειωθούν στην Πάφο, η Τουρκία στέλνει… μήνυμα και στις δυο με άσκηση στα κατεχόμενα.
Μια άσκηση που την ονόμασαν «Καταιγίδα της Μεσογείου» με τη συμμετοχή του Ναυτικού και του Στρατού και η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Δεν αποκλείεται, επίσης, η Τουρκία να παρατείνει την παράνομη NAVTEX και θα διατηρήσει το Orus Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας φρόντισε την Κυριακή με ένα προπαγανδιστικό video να… διαφημίσει ότι το τουρκικό σκάφος πλέει σε τουρκικά χωρικά ύδατα…
Στο βίντεο… υπερπαραγωγή, ο καπετάνιος του Oruc Reis αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο ηρωικός στόλος μας είναι εδώ για εμάς και αυτό μας επιτρέπει να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Εδώ, κάνουμε μία καθαρά επιστημονική και τεχνική μελέτη εντός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας. Μαζί σας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποφασιστικά και χωρίς φόβο για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας στις θαλάσσιες ζώνες».
Στη σχετική ανάρτηση του στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Δυνατά, αποφασιστικά και άξια. Φρεγάτες και κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν – προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν επιτρέπεται καμία ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή».