Χωρίς καθυστερήσεις θα δοθούν φέτος ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε 1227 σχολεία σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, αυτή τη...
Χωρίς καθυστερήσεις θα δοθούν φέτος ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε 1227 σχολεία σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, αυτή τη σχολική χρονιά, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα από τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους. Επισημαίνουμε ότι τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, η διανομή των γευμάτων γινόταν αρχές Νοεμβρίου, περίπου δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι.
Κύριος στόχος του Προγράμματος, που υλοποιείται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α., είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων καθώς η επιλογή των σχολικών μονάδων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Με τα σχολικά γεύματα ενισχύεται η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα στη μαθητική κοινότητα, η εξοικείωση των μαθητών με τη μεσογειακή διατροφή και η ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παραγωγή των γευμάτων είναι αποκλειστικά εγχώρια.
Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ.