Η Αττική συνεχίζει να «φλέγεται» από τα κρούσματα, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που εφαρμόστηκε...
Η Αττική συνεχίζει να «φλέγεται» από τα κρούσματα, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που εφαρμόστηκε στη Μαδρίτη. Ανήσυχοι οι κάτοικοι των «κόκκινων» περιοχών της Αθήνας.
Η ξέφρενη πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας δεν λέει να σταματήσει και οι σκέψεις – παρά τις διαψεύσεις – για ένα νέο lockdown στην Αττική επιστρέφουν.
Η κλεψύδρα αδειάζει με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, καθώς όσο πλησιάζει ο χειμώνας η κατάσταση με τον κορονοϊό σύμφωνα με τους ειδικούς θα γίνει χειρότερη. Τα 346 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, 22.09.2020 (σ.σ. με τα περισσότερα να είναι ξανά στην Αττική) αλλά και οι 8 θάνατοι καταδεικνύουν ότι η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.
Με όλους τους τρόπους οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας σημαίνουν συναγερμό για την εξέλιξη της πανδημίας. Το lockdown για την Αττική είναι προ των πυλών και τίποτα δεν συνηγορεί στην αποτροπή του.
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η οικονομία αντέχει. «Η ελληνική οικονομία αντέχει, ναι και έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε όποιο βάρος κυβερνητικών αποφάσεων».
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η Ελλάδα σε δυο μήνες έχει σκαρφαλώσει στον ευρωπαϊκό μ.ο. σε όλους τους δείκτες. Οι θάνατοι από κορονοϊό αυξάνονται αλματωδώς την ώρα που δυο στους τρεις που εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό διαμένουν κατά κύριο σε κεντρικές συνοικίες της Αθήνας.
Γεμίζουν οι εντατικές από ασθενείς
Η μάχη με τον ιό για τη διάσωση της οικονομίας δείχνει να γέρνει υπέρ της πανδημίας και φέρνει στα όριά του και το σύστημα Υγείας της χώρας.
Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής αυξάνονται και σε είκοσι μόλις ημέρες οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν.
Οι περιοχές που είναι στο κόκκινο στο λεκανοπέδιο είναι κατά κύριο λόγο οι πιο πυκνοκατοικημένες και ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται μαζί με την επιτροπή σενάρια αποτροπής της εξάπλωσης του ιού.
Το μοντέλο της Μαδρίτης στην Αττική;
Το μοντέλο της Μαδρίτης είναι ένα από τα σενάρια που έχουν ακουστεί και προβλέπει περιορισμό των μετακινήσεων από και προς τις επιβαρυμένες περιοχές και καθολική χρήση μάσκας.
Κορονοϊός: Βρήκαν το αδύναμο σημείο του; Σπουδαία ανακάλυψη που γεννά ελπίδες
Αν και για την ώρα δεν προκρίνεται κάτι τέτοιο, το αποτελεσματικό σενάριο ξυπνά μνήμες καραντίνας από τον περασμένο Μαρτίου και Απρίλιο και δεν άλλο από το γενικό lock down της Αττικής για διάστημα 15 ημερών.
Όλα θα κριθούν στο τέλος της εβδομάδας όταν και θα αξιολογηθούν τα μέτρα που ελήφθησαν τη Δευτέρα με τους επιστήμονες να απευθύνουν σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεών τους στους άνω των 65 ετών.
Πως θα εφαρμοστεί ένα τοπικό lockdown σε περιοχές της Αττικής που βρίσκονται στο «κόκκινο», σε περίπτωση πάντα, που η κυβέρνηση πάρει μια τέτοια απόφαση;
Στις περιοχές αυτές που υπάρχει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος πολιτών από άλλες περιοχές χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος όπως η εργασία.
Το ίδιο θα ισχύει και για τους πολίτες που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να πάει από το Περιστέρι στα Σεπόλια για μια βόλτα δεν θα μπορεί καθώς στα όρια της επιβαρυμένης περιοχής οι αστυνομικοί θα έχουν στήσει μπλόκο και θα απαγορεύουν την είσοδο.
Ταυτόχρονα οι κάτοικοι των Σεπολίων δεν θα μπορούν να φύγουν από την περιοχή τους. Αυτό θα ισχύει για όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε υγειονομικό κλοιό.
Αναστέλλονται υπαίθριες παραστάσεις
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ειδικά μέτρα που ισχύουν για το χώρο του θεάματος και είπε ότι από την Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες παραστάσεις.
Το μέτρο δεν αφορά τα θερινά σινεμά, ενώ στον βαθμό που είναι εφικτό θα γίνεται livestreaming μετάδοση από την ΕΡΤ των παραστάσεων που αναστέλλονται.
Δευτέρα η ημέρα των κρίσιμων αποφάσεων
Πολύ κρίσιμη είναι η προσεχής Δευτέρα για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να του δώσουν μια στατιστική εικόνα του πως πάνε αυτά. Αν δεν υπάρξει βελτίωση τότε θα πάμε στο… «μοντέλο της Αττικής».
Τι σημαίνει αυτό; Χρήση μάσκας παντού, SΜS για να βγούμε από το σπίτι και περιορισμός των μετακινήσεων.
«Είμαστε στο ”πορτοκαλί” σε κλίνες και ΜΕΘ»
Ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία στη χώρα μας και αν με το μέτρο του lockdown μπορεί να μπει ένα φρένο στον κορονοϊό. «Γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα δεν πιστεύω ότι θα δούμε. Δεν το αντέχει η χώρα δεν το αντέχουμε και εμείς. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται και πιστεύω ότι καμιά χώρα δεν θα το επαναλάβει ούτε η Ισπανία ούτε η Ιταλία, παρότι η Ισπανία βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ΄ότι εμείς. Είδαμε ότι κάποια τοπικά μέτρα που είχαμε πάρει είχαν αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση αν τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αρκετά για το επίπεδο που βρίσκεται η πανδημία στην χώρα μας εξήγησε. «Θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμά τους, καθώς ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Η έκκληση που θέλω να κάνω είναι να τα εφαρμόσουμε. Στην Ελλάδα πάσχουμε από την εφαρμογή και των νόμων και των μέτρων. Οταν τον Απρίλιο μας επιβλήθηκαν τα μέτρα τα εφαρμόσαμε όλοι, τώρα που εναπόκεινται σε εμάς να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα, πρέπει και εμείς να πάρουμε την ευθύνη μας».
Ο κ. Χριστοδούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία. «Είμαστε στο πορτοκαλί όσον αφορά στα υγειονομικά σε κλίνες και ΜΕΘ, ενώ είμαστε στο κίτρινο όσον αφορά στην ημερήσια επίπτωση των κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού ανά 100.000. Είναι αλήθεια ότι όταν δηλώνονται 300 κρούσματα κυκλοφορούν 3000, όμως τα μέτρα που λαμβάνονται επί των μολύνσεων που ανακοινώνονται Υπάρχουν πολλές μελέτες που καταδεικνύουν ότι η καθολική χρήση της μάσκας ρίχνει το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1. Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε πολλά κρούσματα μέσα στο χειμώνα, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα».
Οδοιπορικό στις «κόκκινες» περιοχές της Αθήνας
Οι περιοχές στην Αττική που περνούν στην «κόκκινη ζώνη» με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο πληθαίνουν μέρα με την ημέρα. Μετά τα Σεπόλια, την Κυψέλη και τα Πατήσια στην λίστα προστίθενται και το Περιστέρι, η Καλλιθέα, το Φάληρο και η Πλατεία Αττικής. Οι κάτοικοι είναι πλέον ιδιαίτερα ανήσυχοι. Στην Πλατεία Βικτωρίας όπου εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 150 άτομα πρόσφυγες και μετανάστες πήγαν σήμερα άνδρες της αστυνομίας και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Πηγή Mega, Open
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.