Ανησυχητικά είναι τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές δείχν...
"Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα αυτό απάντησε "είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα". "Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση, υπάρχει αυξητική τάση. Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900. Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά" πρόσθεσε. "Γίνονται τα τεστ για να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, ώστε τελικά να υπάρχει περιορισμός στη διασπορά της νόσου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες" τόνισε.
"Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε ότι οι πιο νέοι νοσούν πιο πολύ και είναι αυτοί που δίνουν μια πιο δυναμική τάση στην πανδημία. Η ανησυχία είναι αν σε 10-15 ημέρες δούμε αυτό να μεταφέρεται και στην τρίτη ηλικία, στο σπίτι στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η ανησυχία. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν ειδικά οι νέοι, που κάποιοι νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν νοσούν" υπογράμμισε.
"Θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες, γιατί καταρχάς δεν βλέπουμε την αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων, άρα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες" κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, όταν καταγράφηκαν 935 κρούσματα, ενώ το αμέσως προηγούμενο ήταν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου με 882 κρούσματα.
Τη Δευτέρα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου είπε ότι "από τη στιγμή που είμαστε κοντά στα 1.000 επιβεβαιωμένα, τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα αυτή τη στιγμή, γιατί δεν βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς ή όλους όσους έχουν ήπια συμπτώματα" "Αυτή τη στιγμή βρίσκουμε όσους προσέρχονται στις υπηρεσίες υγείας, τις δημόσιες και ιδιωτικές για να κάνουν τεστ, και επίσης με τα rapid test που κάνει ο ΕΟΔΥ σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια. Άρα αυτή τη στιγμή είμαστε ήδη σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και θα φανεί το επόμενο διάστημα" τόνισε ο κ. Μόσιαλος.
Η εφιαλτική πρόβλεψη για 4.000 κρούσματα την ημέρα
Το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας του κορονοϊού, με 4.000 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου, περιγράφεται στην τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής. Το μοντέλο προσομοίωσης δείχνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα μας για να ανακόψει την εξάπλωση της επιδημίας πριν να γίνει... Ιταλία. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η αυστηρή εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας μπορεί να κρατήσει τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 300 μέχρι το τέλος του χρόνου. Ειδικότερα, το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από την COVID-19 αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα «HERACLES», σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία.
Μάλιστα, η οµάδα του καθηγητή ∆ηµοσθένη Σαρηγιάννη έχει καταφέρει να προβλέψει µε εντυπωσιακή ακρίβεια την έναρξη του δεύτερου επιδηµικού κύµατος και τη µέχρι τώρα πορεία της πανδηµίας στη χώρα µας. Σύµφωνα λοιπόν µε την τελευταία τεχνική έκθεση του εργαστηρίου, που βρίσκεται στη διάθεση της Realnews, εάν δεν ανακοπεί άµεσα η συνεχής αύξηση των κρουσµάτων, που διαφαίνεται το τελευταίο διάστηµα, µε την αυστηρή εφαρµογή των µέτρων και κυρίως την καθολική χρήση µάσκας, τότε την τελευταία εβδοµάδα του Οκτωβρίου θα φθάσουµε τα 1.200 νέα κρούσµατα την ηµέρα. Στην περίπτωση αυτή, στις 30 Νοεµβρίου τα ηµερήσια νέα περιστατικά θα είναι γύρω στα 2.000, ενώ ο συνολικός αριθµός κρουσµάτων αναµένεται να διαµορφωθεί σε περίπου 85.000. Οι θάνατοι θα είναι περίπου 940 και οι ηµερήσιες ανάγκες για κλίνες σε ΜΕΘ θα αριθµούν σε 230. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρυθµός αύξησης των κρουσµάτων θα µπορούσε να φτάσει και τα 4.000 την ηµέρα, στα τέλη ∆εκεµβρίου.
Το καλό σενάριο
Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα νέα µέτρα µπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να ανακόψουν την πορεία της πανδηµίας στη χώρα µας. Καθοριστικό ρόλο, σύµφωνα µε το µαθηµατικό µοντέλο, παίζει η καθολική εφαρµογή της χρήσης µάσκας, µέτρο το οποίο είναι ικανό να επιφέρει σηµαντική επιβράδυνση της διασποράς του ιού. Εάν το µέτρο εφαρµοστεί καθολικά, θα επιφέρει σηµαντική µείωση τόσο των κρουσµάτων όσο και των θυµάτων, αλλά και των ηµερησίων αναγκών σε ΜΕΘ. Ειδικότερα, µε την καθολική εφαρµογή της µάσκας ο συνολικός αριθµός κρουσµάτων στις 30 Νοεµβρίου αναµένεται να διαµορφωθεί σε περίπου 52.000, ενώ οι θάνατοι θα είναι περίπου 793 και οι ηµερήσιες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ θα είναι 76. Αντίστοιχα, ο ηµερήσιος ρυθµός αύξησης των κρουσµάτων θα µπορούσε να κρατηθεί µέχρι και τα τέλη ∆εκεµβρίου στα 300 έως 350 κρούσµατα την ηµέρα. Πρέπει, βέβαια, να επισηµανθεί ότι εάν η καθολική χρήση της µάσκας είχε εφαρµοστεί µία εβδοµάδα νωρίτερα, τότε τα ηµερήσια νέα περιστατικά δεν θα ήταν πάνω από 200 µέχρι το τέλος του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.