Της Ιωάννας Θυμουλέα Το πρώτο ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου για πρώην ασθενείς με κορονοϊό είναι πλέον γεγονός και λειτουργεί ήδη στο γενικ...
Το πρώτο ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου για πρώην ασθενείς με κορονοϊό είναι πλέον γεγονός και λειτουργεί ήδη στο γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γεώργιος Παπανικολάου". Η ιδέα ήταν του Ιωάννη Κιουμή, καθηγητή Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου. Η διοίκηση του "Γ. Παπανικολάου" έδωσε το "πράσινο φως" στον καθηγητή και την ομάδα του κι έτσι το εξωτερικό ιατρείο λειτουργεί ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τη ροή των ασθενών να αυξάνεται συνεχώς.
Όπως διευκρινίζει, το ιατρείο απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί από τον κορονοϊό κι έχουν πάρει εξιτήριο αλλά συνεχίζουν να έχουν διαταραχές. Χρησιμοποιεί τη λέξη "αποθεραπεία" και όχι "ανάρρωση" καθώς τονίζει πως "η ανάρρωση σε πολλές περιπτώσεις είναι μία μακρά διαδικασία" καθώς πολλοί πρώην ασθενείς και συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες αντιμετωπίζουν υπολειμματικές διαταραχές για μεγάλο διάστημα έπειτα από το εξιτήριο.
Οι πιο συνήθεις υπολειμματικές διαταραχές
Ειδικότερα, από τους πρώην ασθενείς που έχουν μέχρι τώρα επισκεφτεί το εξωτερικό ιατρείο, η συνηθέστερη διαταραχή που παρατηρείται είναι κυρίως προβλήματα του αναπνευστικού. Συνήθως η οξυγόνωση των πνευμόνων δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ο βήχας επιμένει ενώ δεν παρατηρείται ακτινολογική κάθαρση. Δηλαδή, στην ακτινογραφία συνεχίζουν να απεικονίζονται υπολειμματικές βλάβες στον πνεύμονα. Ωστόσο υπάρχουν και πρώην ασθενείς με άλλες διαταραχές όπως για παράδειγμα διαταραχές του νευρικού συστήματος και εγκεφαλικής λειτουργίας, διαταραχές αίματος ή καρδιακής λειτουργίας. Σε ερώτηση σχετικά με την απώλεια της όσφρησης που αναφέρουν πολλοί ασθενείς με κορονοϊό, ο Ιωάννης Κιουμής διευκρινίζει πως το συγκεκριμένο σύμπτωμα εμφανίζεται και σε άλλες ασθένειες και είναι λάθος η πληροφόρηση πως αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κορονοϊού. Ωστόσο, η απώλεια της όσφρησης δεν είναι ανάμεσα στα συνηθέστερα συμπτώματα που επιμένουν ώστε να οδηγήσουν τους πρώην ασθενείς στο συγκεκριμένο ιατρείο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιρετικά σπάνιο είναι το σύμπτωμα της απώλειας της ακοής.
Πώς μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το ιατρείο
Όταν κάποιος πρώην ασθενής με κορονοϊό παρατηρεί την κατάσταση της υγείας του να μην έχει επανέλθει πλήρως και συνεχίζει να έχει προβλήματα και συμπτώματα που επιμένουν, μπορεί να ζητήσει βοήθεια για να παρακολουθηθεί από τους ειδικούς επιστήμονες κλείνοντας ένα ραντεβού, καλώντας πρωινές ώρες στον τηλεφωνικό αριθμό 2313307265. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: Η υπεύθυνη κρατάει το ονοματεπώνυμο και έναν αριθμό επικοινωνίας. Στη συνέχεια κάποιος ειδικός επικοινωνεί με τον ενδιαφερόμενο ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να αξιολογήσει την κατάστασή του. Αυτό γίνεται ώστε το ραντεβού να κλείνεται δίνοντας προτεραιότητα στα πιο σοβαρά περιστατικά, πρώην ασθενών που αντιμετωπίζουν πιο υπολειμματικές διαταραχές που χρήζουν αμεσότερης αντιμετώπισης.
Τέλος να σημειωθεί πως το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» είναι το μοναδικό νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας που είχε όλες τις υποδομές για τη δημιουργία ενός τέτοιου εξωτερικού ιατρείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.