Οι εντάσεις μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ δεν είναι νέες για την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η τελευταία κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των...
Οι εντάσεις μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ δεν είναι νέες για την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η τελευταία κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι ανεξέλεγκτη, και θα μπορούσε σύντομα να παρουσιάσει ένα σημαντικό δίλημμα για αυτήν την αμερικανική κυβέρνηση όσο και για την επόμενη, τονίζει το ίδιο.
Η αυξανόμενη υποστήριξη της Ελλάδος από άλλους συμμάχους, όπως η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, (κύριος αντίπαλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή), σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, έχει μειώσει προσωρινά τις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον στην περιοχή", συνεχίζει το άρθρο.“Αυτό που καθιστά τον συνεχιζόμενο ρητορικό πόλεμο, τις προκλήσεις και την επίδειξη δύναμης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας πιο επικίνδυνο, είναι η άνευ προηγουμένου στρατικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και η αυξανόμενη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων. Αυτό προσθέτει ένα ακόμη κίνδυνο στην πολύχρονη διαφωνία για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα σίγουρα θα επηρεάσουν τη μελλοντική προσέγγιση της Ουάσιγκτον στις συνεχιζόμενες εντάσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά δεν είναι μόνο αυτές το κλειδί των εξελίξεων.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει τρομερά οικονομικά προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να τα λύσει με συμφωνίες μετά από στρατιωτική παρέμβαση, όπως στην Λιβύη που πουλάει όπλα, στο Ναγκόρνο που πράττει το ίδιο, ενώ στην Α.Μεσόγειο αναζητά την οριοθέτηση περιοχών που είναι πλούσιες σε υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής όμως της ελληνικής ΑΟΖ.
Η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά αφού εμπλέκεται σε μια τεράστια περιοχή μακριά από τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία. Κάτι όμως που δεν είναι εφικτό αφού αυτή διαλύθηκε το 1918 οριστικά και αμετάκλητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.