Σοκαριστική ήταν η χθεσινή και προχθεσινή ημέρα για την εικόνα του κορονοϊού στη χώρα και μάλιστα για τα πιο κρίσιμα στοιχεία της πανδημίας,...
Παρά τους 100 διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και τους 13 θανάτους την Κυριακή -αριθμοί πρωτοφανείς για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα- οι επιστήμονες εκτιμούν με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα.
Θάνατοι από κορονοϊό: 8 γυναίκες και 5 άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο
Το πρώτο διψήφιο νούμερο σε θανάτους στην Ελλάδα σημειώθηκε χθες Κυριακή 11/10, όταν 13 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Τα συνολικά θανατηφόρα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν φτάσει πλέον τα 449, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη, με εύρος ηλικίας από 25 έως 102 ετών.
Οι περισσότεροι από τους 13 άτυχους συμπολίτες μας ήταν γυναίκες, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες, ως τυχαίο γεγονός. Η συντριπτική πλειοψηφία ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, δύο άνδρες ήταν μεταξύ 40 και 64 ετών, ενώ τρεις ακόμη και οκτώ γυναίκες ήταν ηλικιωμένοι, άνω των 70
Ο μικρότερος σε ηλικία θανών ήταν ένας 59χρονος άνδρας που κατέληξε χτυπημένος από τις επιπλοκές του κορονοϊού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ασκληπιείου" της Βούλας. Ο άτυχος 59χρονος έδωσε γενναία μάχη για 9 ημέρες, όμως, τελικά δεν τα κατάφερε.
Το θλιβερό “ρεκόρ” της πανδημίας στην Ελλάδα: 13 θάνατοι σε ένα 24ωρο
Να σημειωθεί ότι από το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό του κορονοϊού στις 12 Μαρτίου και μέχρι σήμερα, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων σε ένα 24ωρο, ήταν εννέα (9). Είχαν σημειωθεί σε τρεις συγκεκριμένες ημερομηνίες: στις 4 Απριλίου και στις 17 και 24 Σεπτεμβρίου του 2020.
“Η χθεσινή μέρα με τους 13 θανάτους ήταν μια θλιβερή εξαίρεση”, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Δηλώνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία να δούμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η θνητότητα.
Συγκεκριμένα ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, αναφέρει: “Ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλός αλλά παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε μια πτωτική τάση. Από μία ημέρα, δεν είναι ασφαλές να βγάλουμε συμπέρασμα. Πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου τι θα γίνει. Είναι ενθαρρυντικά πάντως τα στοιχεία, γιατί απ' όσο έχω δει υπήρχε μια πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες στους θανάτους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αν και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε στους 93 χθες Κυριακή 11/10, καθώς κατέληξε μεγάλος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, τα νούμερα του Σαββάτου ήταν υπερβολικά υψηλά για τα δεδομένα της χώρας μας: 100 ασθενείς βρέθηκαν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, λόγω κορονοϊού.
Ήταν ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα, καθώς ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων μέχρι σήμερα ήταν 93 ασθενείς και είχε σημειωθεί στις 5 Απριλίου 2020.
Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Εκφράζονται φόβοι για το εάν και κατά πόσον το Σύστημα Υγείας μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλη πίεση.
Σχολιάζοντας την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ο Καθηγητής κ. Παρασκευής, τονίζει ότι χρειάζονται μέτρα: “Η κατάσταση με τους διασωληνωμένους είναι δύσκολη, αλλά ακόμα δεν είναι δραματική. Αλλά επειδή το Σύστημα Υγείας δεν έχει και πολλές αντοχές, το ζητούμενο είναι να μην πιέζεται. Θέλει πιο στοχευμένα μέτρα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.