Απομακρύνεται το αισιόδοξο σενάριο για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μέσα στο 2020. Ζητούμενο να υπάρχει κατασταλτική θεραπεία για τις...
Απομακρύνεται το αισιόδοξο σενάριο για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μέσα στο 2020. Ζητούμενο να υπάρχει κατασταλτική θεραπεία για τις βαριές επιπτώσεις του κορονοϊού.
Γιώργος Σακκάς
Λιγότερο αισιόδοξοι είναι σήμερα οι επιστήμονες σχετικά με την ανακάλυψη εντός του 2020, ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, σε σχέση με πριν από δύο μήνες. Παρόλ' αυτά η έρευνα συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και πιθανότατα να καταλήξει σε κάποια θετικά συμπεράσματα μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα θετικά είναι τα μηνύματα για την αναχαίτιση του ιού με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, μια νέα πειραματική θεραπεία την οποία μάλιστα λαμβάνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Η επιτροπή έχει ήδη συνάψει δύο συμφωνίες προαγοράς και διαπραγματεύεται πέντε ακόμη. Και είμαστε σε συζητήσεις με τέσσερις ακόμη εταιρείες», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Μέχρι σήμερα, η Κομισιόν έχει ανακοινώσει συμφωνίες εφοδιασμού για τα πιθανά εμβόλια που αναπτύσσονται από την AstraZeneca και από μια συνεργασία μεταξύ της Sanofi και της GlaxoSmithKline. Έχει επίσης δηλώσει δημοσίως ότι ήταν σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξασφάλιση λήψεων που αναπτύχθηκαν από τους Moderna, Johnson & Johnson, CureVac και συνεργασία μεταξύ της Pfizer και της BioNTech.
Ακόμη η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Novavax για ένα έβδομο εμβόλιο, σύμφωνα με ανώτερη πηγή της ΕΕ στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται δε ότι λίγο πριν τα τέλη του Σεπτέμβρη είχαν καταγραφεί περισσότερα από 300 υποψήφια εμβόλια για Covid-19, 42 από αυτά δοκιμάζονται σε ανθρώπους και 11 είναι στην τελική φάση, τη φάση ΙΙΙ, των κλινικών δοκιμών.
Θεραπεία
Σχετικά με τα θεραπευτικά σχήματα που δοκιμάζονται, αξίζει μια αναφορά στα όσο σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, στην πρόσφατη ενημέρωησ για τον κορονοϊό, σχετικά με τα αποτελέσματα πρώιμων μελετών μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς έναντι του ιού.
Όπως είπε "Όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό, χρειάζεται ένα δεδομένο χρονικό διάστημα ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τον εντοπίσει, να τον αναγνωρίσει, να τον επεξεργαστεί και στο τέλος να αποδημήσει τον ιό ώστε να φτιάξει τα αντισώματα τα οποία θα αναγνωρίσουν και θα καταστρέψουν τον ιό, οδηγώντας σταδιακά στην ίαση. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι παρόμοια με τα δικά μας αντισώματα, αλλά είναι τεχνητά παρασκευασμένα, τα οποία τα δίνουμε στους ασθενείς μέσα στη φλέβα τους. Σε ένα σχόλιο στο περιοδικό «Science», που είναι ένα από τα πιο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σχετικά με πρώιμα κλινικά αποτελέσματα από κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, μιλάει για εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποία ενισχύουν τις ελπίδες για αυτές τις θεραπείες των αντισωμάτων".
Φαίνεται, λοιπόν, ότι σε ασθενείς που δόθηκαν αυτά τα αντισώματα επισπεύστηκε ραγδαία η αναχαίτιση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα. Παρόμοια θεραπεία αντισωμάτων είναι και η θεραπεία πλάσματος, από ασθενείς που έχουν αναρρώσει και η οποία ήδη παρέχεται στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο 275 ασθενείς από τους 1.000 που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη συγκεκριμένη κλινική μελέτη, αλλά φαίνεται ότι είναι «πολύ ελπιδοφόρα», όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές. Η θεραπεία με το κοκτέιλ των αντισωμάτων έδειξε επίσης θετικά αποτελέσματα όσον αφορά και στην ελάττωση της ανάγκη για νοσηλεία μεταξύ των ασθενών που στην αρχή δεν είχαν αρκετά σοβαρή νόσο ώστε να απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όμως, οι αριθμοί σε αυτήν την πρώιμη ανακοίνωση είναι μικροί και τα δεδομένα δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους κριτές.news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.