Μετά την Σ.Αραβία και άλλες χώρες του κόλπου, σειρά πήρε η Βόρειο Αφρική, καθώς το Μαρόκο εντάχθηκε στις χώρες που μποϊκοτάρουν όλα τα προ...
Οι Μαροκινοί προέβησαν σε τρομερή αύξηση των φόρων στα εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα κατά 90%, προσχωρώντας στο κοινό μέτωπο με Σαουδική Αραβία,ΗΑΕ, Αίγυπτο, υλοποιώντας ταυτόχρονα ένα τρομερό μποϊκοτάζ προϊόντων που παράγονται στην Τουρκία εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.
Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές της Τουρκίας να μειωθούν κατά 20%, και το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου να διπλασιάζεται.
Έτσι οι εξαγωγικές δυσκολίες για την Άγκυρα έχουν εξαπλωθεί τώρα και στη Βόρεια Αφρική, η οποία αποτελεί σημαντική αγορά για τους Τούρκους εξαγωγείς.
Το 2019, η Αλγερία εισήγαγε 1,86 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά αγαθά, ενώ το Μαρόκο 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αύξηση του φόρου στο Μαρόκο προβλέπεται να εφαρμοστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Υπήρχε πάντα μια δύσκολη κατάσταση με το Μαρόκο. Επιβάλλονται υψηλοί δασμοί, προκειμένου να υποστηριχθεί η εγχώρια παραγωγή. Αλλά το γεγονός ότι το Μαρόκο περιλαμβάνεται πλέον στην ίδια πλευρά με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, κάνει την στάση τους απέναντί μας πιο δύσκολη και πιο σκληρή από πριν», δήλωσε ο Giyasettin Eyüpkoca, πρόεδρος της τουρκικής ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών Laleli (LASİAD).
Παρακάλια της Τουρκίας στην Αίγυπτο για να τα ξαναβρούν
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε με κάθε επισημότητα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο μετά από επτά χρόνια τεταμένων σχέσεων.
"Εάν η Αίγυπτος δείξει προθυμία να δράσει με μια θετική ατζέντα σε περιφερειακά ζητήματα, η Τουρκία δεν θα την αφήσει αναπάντητη", δήλωσε ο Kalın.
Οι στενοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα και η εκδίωξη της από τον πρόεδρο Αλ Σίσι στην Αίγυπτο έχουν γίνει πηγή κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Η Άγκυρα διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κάιρο μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και την άνοδο στην εξουσία του Αλ Σίσι το 2013.
Οι άσχημες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν εξαπλωθεί και στη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές σε μια στρατιωτική σύγκρουση με διακύβευμα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Καλίν προσπάθησε να ρίξει “ γέφυρες” με την Αίγυπτο καθώς οι αιγυπτιακές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες έδωσαν οδηγίες σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, να περιορίσουν την κριτική κατά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η νέα προσέγγιση Αιγύπτου και Τουρκίας σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης ήρθε όταν οι δύο χώρες ήρθαν σε συνεννόηση για τη σύγκρουση στη Λιβύη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Al Monitor, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή στον αιγυπτιακό τύπο.
Η υπογραφή όμως από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ελλάδα επισφράγισε την στάση του ίδιου στην περιοχή αφού η χώρα του συμμετέχει στον αγωγό East Med. Υπενθυμίζουμε ότι Τουρκία έχει κηρύξει την συμφωνία αυτή ως "άκυρη".
Η νέα πολιτική του Ερντογάν όμως, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γκιουρντενίζ και λοιπών αποστράτων ανωτάτων αξιωματικών αφορά την επαναπροσέγγιση πάση θυσία με Αίγυπτο και Ισραήλ. pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.