Τα εδάφη που πήρε η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν “πρέπει να επιστραφούν”, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, οι δηλώσε...
Τα εδάφη που πήρε η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν “πρέπει να επιστραφούν”, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, οι δηλώσεις του οποίου διευκρινίζουν τη θέση της χώρας του για τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σφοδρές μάχες μαίνονται τον τελευταίο και πλέον μήνα μεταξύ των αζερικών δυνάμεων και των στρατιωτών αυτού του αυτονομιστικού θύλακα που υποστηρίζεται από την Αρμενία.
“Ο πόλεμος αυτός που λαμβάνει χώρα δυστυχώς στην πόρτα μας μεταξύ των δύο γειτόνων μας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, απειλεί την ασφάλεια της περιοχής”, δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε τηλεοπτική του ομιλία, “πρέπει αυτό να σταματήσει το νωρίτερο δυνατόν”.
“Ασφαλώς, τα εδάφη τα οποία κατέλαβε η Αρμενία πρέπει να επιστραφούν και να απελευθερωθούν. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Τα εδάφη αυτά ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν, που έχει πλήρη δικαιώματα επ΄αυτού”, πρόσθεσε ο πρώτος Ιρανός στην ιεραρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
“Η ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν σε αυτά τα εδάφη πρέπει να είναι εγγυημένη”, είπε ακόμη ο Χαμενεΐ, καλώντας τις δυο πλευρές να μην παραβιάζουν τα διεθνή σύνορα”.
Το Ιράν, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, έχει καλέσει επανειλημμένα τις δύο αυτές χώρες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, και έχει προσφέρει τη διαμεσολάβησή του.
Στις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς να καλέσει ονομαστικά την Αρμενία να αποχωρήσει από εδάφη που καταλαμβάνει στη γειτονική της χώρα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι “η κατοχή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή” και ότι “όλος ο κόσμος” πρέπει “να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των χωρών”.
Με φόντο τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετές χώρες σχετικά με τη φερόμενη παρουσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τζιχαντιστών που έφθασαν από τη Συρία, ο Ροχανί δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θα ανεχτεί την παρουσία “τρομοκρατών” κοντά στα βόρεια σύνορά της.
Ο Χαμενεΐ επανέλαβε σήμερα αυτήν την προειδοποίηση.
“Δεν πρέπει τρομοκράτες να εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας. Η παρουσία τέτοιων τρομοκρατών αναφέρθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες, είπε, εάν αισθανθούμε απειλή από αυτούς, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα”.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει μια κοινότητα που μιλά αζερικά και αριθμεί πάνω από δέκα εκατομμύρια μέλη, καθώς και μια αρμενική μειονότητα που εκτιμάται ότι έχει λίγο λιγότερο από 100.000 μέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.