Στην Τουρκία τους αποκαλούν λαθρέμπορους ενώ στο Ιράν αυτούς που κάνουν συνοριακό εμπόριο τους αποκαλούν κολμπέρ. Τα ονόματα μπορεί να αλ...
Στην Τουρκία τους αποκαλούν λαθρέμπορους ενώ στο Ιράν αυτούς που κάνουν συνοριακό εμπόριο τους αποκαλούν κολμπέρ. Τα ονόματα μπορεί να αλλάζουν αλλά η μοίρα τους δεν αλλάζει. “Φορτώνονται” τις ζωές τους και βγαίνουν για το δύσκολο ταξίδι είναι περισσότερο υποχρεωτικό παρά επιλογή.
Οι κολμπέρ συνεχίζουν τη ζωή τους κουβαλώντας φορτίο σε δρόμους με νάρκες και κάτω από τα πυρά Ιρανών και Τούρκων στρατιωτών. Ετησίως δεκάδες κολμπέρ σε αυτούς τους δρόμους σκοτώνονται, σακατεύονται ή φυλακίζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κουρδιστάν στα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον 245 κολμπέρ σκοτώθηκαν και πάνω από 300 τραυματίστηκαν. Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι το ορατό μέρος του παγόβουνου. Εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στο 3ο τμήμα του φακέλου μας, αυτή τη φορά ακούμε τους κολμπέρ της άλλης πλευράς των συνόρων και ακούμε αυτά που τους συμβαίνουν.
Ο Μοχάμμεντ Ελεμχούλι που κάνει αυτό το επάγγελμα είναι από την πόλη Τσαλντιράν του Ιράν. Λέει πως ” Όλοι εμείς γεννηθήκαμε αυτό το επάγγελμα” . Περιγράφει πως και ο πατέρας του και ο παππούς του έκαναν αυτή τη δουλειά. Λέει πως όπως και αυτοί από την τούρκικη πλευρά, έτσι και οι ίδιοι την κάνουν υποχρεωτικά και από τη φτώχεια τους : “Οι άνθρωποι πάνε λόγω της πείνας κανένας χορτασμένος δεν πάει. Εδώ υπάρχει ακρίβεια, οι άνθρωποι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν αυτό. Δεν υπάρχει δουλειά να δουλέψουν, οι άνθρωποι όλοι υποχρεωτικά κάνουν αυτή τη δουλειά. Για την τροφή τους και για να μην βρεθεί άποροι.”
Σύμφωνα με όσα περιγράφει οι περισσότεροι μεταφέρουν τσιγάρα. Κάθε κούτα τσιγάρα είναι στα 10 κιλά βάρος, έτσι ο φόρτος αλλάζει ανάλογα με τον αριθμό των κουτιών που μεταφέρουν. Μερικές φορές μεταφέροντας τέτοια φορτία σε απόσταση 10 ωρών, υποχρεώνονται για να σώσουν τις ζωές τους να τα εγκαταλείψουν. ” Μερικοί μπορούν και σώζουν τα φορτία τους. Αν τους συλλάβουν όμως τους τα παίρνουν. Οι Τούρκοι στρατιώτες μερικές φορές τους δέρνουν και τους στέλνουν πίσω στο Ιράν. Κατάσχουν και τα φορτία τους
.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.