Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αν μας βομβαρδίσουν τίποτα εξωγήϊνοι μην αναρωτηθείτε γιατί... Η Γη «πυροβόλησε» με λέιζερ ένα νεφέλωμα

Μια απίστευτη εικόνα, που ανακηρύχθηκε από το ESO (European Southern Observatory) ως «Εικόνα της Εβδομάδας», απεικονίζει έναν «διαστημικό πό...



Μια απίστευτη εικόνα, που ανακηρύχθηκε από το ESO (European Southern Observatory) ως «Εικόνα της Εβδομάδας», απεικονίζει έναν «διαστημικό πόλεμο» με λέιζερ μεταξύ της Γης και του Νεφελώματος της Τρόπιδος.


Όχι, δεν αντεπιτίθεται η... Αυτοκρατορία. Το Star Wars, προς το παρόν τουλάχιστον, παραμένει επιστημονική φαντασία. Η παρακάτω εικόνα, ωστόσο, που ανακηρύχθηκε από το ESO (European Southern Observatory) ως «Εικόνα της Εβδομάδας», θυμίζει αν μη τι άλλο κάτι από «Πόλεμο των Άστρων».

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι απεικονίζει ένα μείγμα αερίων, σκόνης και ισχυρών λέιζερ, με τα οποία «πυροβόλησε» η Γη ένα νεφέλωμα!

Το Νεφέλωμα της Τρόπιδος (Carina Nebula) συγκεκριμένα, ένα από τα μεγαλύτερα νεφελώματα, ορατό από τον νυχτερινό ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου. Το συγκεκριμένο αποτελεί έναν πολύ καλό στόχο για το VLT (Very Large Telescope) του ESO. Στην εικόνα φαίνεται ως ένα εντυπωσιακό ροζ σύννεφο στον καθαρό ουρανό της Χιλής. Το Νεφέλωμα της Τρόπιδος είναι ένα γιγαντιαίο νέφος σκόνης και αερίου -το αέριο αυτό ιονίζεται και λάμπει χάρη στα άστρα, που βρίσκονται στο εσωτερικό του νεφελώματος.




Αυτό, ουσιαστικά, που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι το Adaptive Optics Facility, που έχει εγκατασταθεί σε ένα από τα 8,2 μέτρων Unit Telescopes (UT) του VLT, σε πλήρη λειτουργία. Οι πορτοκαλί ακτίνες λέιζερ εκτοξεύονται από τα UT στην ατμόσφαιρα, όπου διεγείρουν σωματίδια νατρίου, κάνοντάς τα να λάμπουν. Αυτό δημιουργεί τεχνητά «άστρα», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση του θολώματος, που προκαλείται από την ατμόσφαιρα της Γης, το οποίο μετά διορθώνεται από το τηλεσκόπιο. Για να το πούμε πιο απλά, το Adaptive Optics Facility καθαρίζει την εικόνα.

Πού βρίσκεται το Νεφέλωμα της Τρόπιδος; Μόλις... 7.500 έτη φωτός από τη Γη. Όπως αναφέρεται το σχετικό δημοσίευμα του LiveScience, το πιο γνωστό αστρικό σύστημα του Νεφελώματος της Τρόπιδος είναι το Ήτα Τρόπιδος (Eta Carinae), που είναι στην ουσία ένα ζεύγος δύο γιγαντιαίων άστρων. Το σύστημα αυτό εκρήγνυεται σταθερά, σε μια εντυπωσιακή έκρηξη αερίου και σκόνης, εδώ και 200 περίπου χρόνια! Η έκρηξη αυτή το καθιστά ένα από τα πιο λαμπερά αστρικά συστήματα στον Γαλαξία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.