Πώς χτίστηκε το δίκτυο κατασκοπείας γύρω από το Ιράν, αλλά και μέσα στη χώρα Ένας πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών...
Πώς χτίστηκε το δίκτυο κατασκοπείας γύρω από το Ιράν, αλλά και μέσα στη χώρα
Ένας πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών- CIA, εξηγεί στους New York Times πώς χτίστηκε το δίκτυο κατασκοπείας γύρω από το Ιράν, αλλά και μέσα στη χώρα αυτή με την πάροδο των ετών, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.
Ο Μπρους Ριντέλ πρώην αξιωματούχος της CIA με εμπειρία σε συνεργασία με τη Mossad, δήλωσε στους New York Times ότι «υπάρχουν λίγες περιπτώσεις όπου μια χώρα επιδεικνύει παρόμοιες ικανότητες να χτυπήσει ακριβώς έτσι στην καρδιά ενός εχθρικού κράτους, συν τον κυριότερο εχθρό της. Είναι άνευ προηγουμένου. Το Ιράν είναι πολύ ευάλωτο και πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα με το δίλημμα του πώς και πότε μπορεί να αντιδράσει». Σύμφωνα με τις νέες λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν, μια βόμβα παγιδεύτηκε σε αυτοκίνητο το οποίο πυροδοτήθηκε ακριβώς όταν περνούσε ο Φαχριτζάντ. Οι δράστες πιθανολογούνται ότι ήταν δύο, οι οποίοι πριν εγκαταλείψουν τη σκηνή άνοιξαν πυρ στο SUV που συνόδευε το όχημα του πυρηνικού φυσικού.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ έχει αναπτύξει δεσμούς με γειτονικές χώρες με το Ιράν ως εργαλεία παρακολούθησης και πρόσληψης πρακτόρων, ιδίως του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στην πρόσφατη αντιπαράθεση του με την Αρμενία γύρω από την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χρησιμοποίησε ισραηλινές τεχνολογίες και UAV.
Ο Ριντέλ είπε επίσης ότι με την πάροδο των ετών, το Ισραήλ στρατολόγησε Ιρανούς μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, προκειμένου να αποκτήσει ζωτικές πληροφορίες από το Ιράν και να πρόσβαση σε κρυπτογραφημένη αλληλογραφία και μέσα ενημέρωσης. Με τα χρόνια, το Ισραήλ κατάφερε επίσης να στρατολογήσει συνεργάτες από το ίδιο το Ιράν.
«Η εκκαθάριση του Φαχριτζάντ θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της ενεργοποίησης της δραστηριότητας του δικτύου που χτίστηκε με την πάροδο των ετών για παρόμοιες αποστολές», επεσήμανε ο Ριντέλ, « η δολοφονία έγινε μετά από οκτώ χρόνια κατά τα οποία το δίκτυο ήταν σε αδράνεια από το τελευταίο κύμα εκκαθαρίσεων - και το Ισραήλ μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει την ύπαρξή του δικτύου αυτού».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.