Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, για αυτό και παρά το ότι το lockdown βρίσκεται μόλις στη δεύτ...
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, για αυτό και παρά το ότι το lockdown βρίσκεται μόλις στη δεύτερη ημέρα εφαρμογής του, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το αν και πώς θα πρέπει στις 30 Νοεμβρίου να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Το νέο lockdown θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα αλλά η σαθρή ελληνική οικονομία συνεχίζει να πορεύεται έχοντας άγνοια κινδύνου.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι 7 πρώτες ημέρες και στη συνέχεια το 14ήμερο, θα δείξουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας. Η κατάσταση θα κριθεί και πάλι διαχειρίσιμη εάν οι «σκληροί δείκτες» πέσουν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφονταν στις αρχές Οκτωβρίου – όταν τα κρούσματα ήταν τριψήφια και κυμαίνονταν περίπου στα 400 και οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 100.
Η κυβέρνηση πέραν του ότι ακολουθεί καταστροφική πολιτική τόσο στην διαχείριση της καραντίνας όσο και στην οικονομία… συνεχίζει την συνταγή του λάθους. Κατά την πρώτη καταστροφική καραντίνα, η κυβέρνηση άρον – άρον άνοιξε τα σύνορα για να έρθουν οι τουρίστες…
Οι ελάχιστοι τουρίστες ήρθαν και έφεραν νέα κρούσματα αποδεκατίζοντας το ανέτοιμο υγειονομικό και νοσοκομειακό σύστημα της χώρας. Τόνισαν ότι η καραντίνα 1 επιβάλλεται για να προετοιμαστεί το εθνικό σύστημα Υγείας που είναι ανέτοιμο.
Τώρα το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται καθώς θέλουν να κερδίσουν τις 2-3 εβδομάδες της εορταστικής περιόδου δίδοντας και τα 800 ευρώ λίγο πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Εναλλασσόμενα lockdown
Ακόμη κι έτσι όμως, γεννάται το ερώτημα, πόσο θα διαρκέσει η νέα περίοδος της ιδιότυπης «κανονικότητας». Οι σκέψεις για ένα σχέδιο με εναλλασσόμενα μίνι lockdown, κερδίζουν έδαφος, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε τα νοσοκομεία να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των πολιτών θα είναι δυναμικότερη, καθώς υπάρχει φως στο τούνελ των περιορισμών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.
Σε αυτο το πλαίσιο κινείται άλλωστε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
«Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα μίνι lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά που μετά από τρεις – τέσσερις κύκλους μάς βγάζει με 500, 600, το πολύ 800 κρούσματα την ημέρα σε όλο αυτό το διάστημα».
Από την πλευρά του, ο Στυλιανός Λουκίδης πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Β' Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν» εκτίμησε ότι θα δούμε αποτελέσματα σε 3 βδομάδες αν τηρηθούν τα μέτρα, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μεταλλαχθεί ο ιός.
«Στα νοσοκομεία έχουμε αυξημένο αριθμός νοσηλειών και διασωληνώσεων. Η νοσηλεία των αρρώστων αυτών κρατάει μέρες, δε φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο. Και αυτό επιβαρύνει τις μονάδες υγείας. Νομίζω ότι αντέχουμε αν το μοντέλο επιβεβαιωθεί. Κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Στο ΑΤΤΙΚΟ όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, είμαστε σε διαδικασία διαχείρισης περιστατικών», πρόσθεσε
.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.