Τι προτείνουν Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί, Ολλανδοί, Γερμανοί - Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η τελική απόφαση της Αθήνας – Η εξαιρετικά δύ...
Τι προτείνουν Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί, Ολλανδοί, Γερμανοί - Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η τελική απόφαση της Αθήνας – Η εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία - «πακέτο» που ζητά ο Στόλος και το ενδεχόμενο διαχωρισμού της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ.
Να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες απόκτησης των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4.5 γενιάς επιθυμεί η στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα, με σκοπό να μπουν στη… σειρά και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκαθαρίσει ότι η νέα φρεγάτα θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες, με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (multimission), στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ουσιαστικά στοχεύει στην απόκτηση πλοίων πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής ώστε να επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών φαίνεται πως έχει «ξεκολλήσει» για τα καλά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρωθεί η απόκτηση των Rafale, σειρά παίρνει το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών για τον ελληνικό Στόλο.
Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, η ανάγκη απόκτησης νέων φρεγατών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, με την Ελλάδα να θέλει να βάλει άμεσα νέα πλοία στο Στόλο της και παράλληλα να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.
Στόχος του υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και φυσικά του ΓΕΝ, είναι να αποκτηθούν πλοία που θα συμφέρουν οικονομικά και θα έχουν όπλα και συστήματα που θα ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό, έχει φροντίσει να το καταστήσει σαφές η ελληνική πλευρά σε όλους τους υποψήφιους «μνηστήρες».
Οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και… τα άλλα παιδιά!
Πριν μερικές ημέρες είχαμε γράψει ότι οι Αμερικανοί είχαν ένα μικρό προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες χώρες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την Ελλάδα για την απόκτηση των φρεγατών MMSC.
Οι ενδείξεις μάλιστα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η απόκτηση των MMSC, όσο και η ανάληψη από τους Αμερικανούς της αναβάθμισης των τεσσάρων ελληνικών «ΜΕΚΟ», σε συνδυασμό με την εμπλοκή και των Ελληνικών ναυπηγείων στη συμφωνία, αποτελούσαν μια άκρως δελεαστική πρόταση για την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η διαδικασία αποστολής του ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκεται σε κατάσταση… αναμονής, με την Αθήνα να ζητά ως ενδιάμεση λύση το πανίσχυρο αντιτορπιλικό Arleigh Burke, το οποίο η Ουάσινγκτον φέρεται να αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει στον ελληνικό Στόλο για μια σειρά από λόγους που επικαλείται. Αν λοιπόν οι Αμερικανοί δεν παραχωρήσουν δύο Arleigh Burke, τότε είναι πολύ πιθανό η υπόθεση απόκτησης των MMSC να μην προχωρήσει και το Πολεμικό Ναυτικό να στραφεί σε άλλες λύσεις.
Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έσπευσε να διαμηνύσει από το βήμα της Βουλής ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στο ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο «μνηστήρα».
«Σφήνα» στην υπόθεση απόκτησης νέας φρεγάτας από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μπήκαν οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι, με τις προτάσεις του να έχουν ήδη γίνει γνωστές στην ηγεσία του Στόλου.
Οι Ολλανδοί φέρονται να έχουν προτείνει τις φρεγάτες Sigma με πιθανή ενδιάμεση λύση τις δύο φρεγάτες Μ του Ολλανδικού πολεμικού ναυτικού. Οι Βρετανοί από την πλευρά τους προτείνουν την φρεγάτα Type 31, προσφέροντας ως ενδιάμεση λύση τις φρεγάτες Type 23. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι Γερμανοί θα μπουν δυναμικά στη «ναυμαχία» με τις φρεγάτες Α200.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις όλες θα συγκεντρωθούν τον Ιανουάριο και θα αναλυθούν λεπτομερώς από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου». Δεν αποκλείεται τα νέα πλοία να τα «κερδίσει» η χώρα εκείνη που θα υποβάλει ένα συνολικό πακέτο, δηλαδή καινούρια φρεγάτα, ενδιάμεση λύση, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, κατασκευή τουλάχιστον των δυο εκ των τεσσάρων πλοίων σε ελληνικά ναυπηγία. Αν κανείς από τους «μνηστήρες δεν έχει λύση - «πακέτο», τότε ενδέχεται οι ελληνικές απαιτήσεις να διαχωριστούν, με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ να είναι πιθανό να προχωρήσει με ξεχωριστή συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.